FMI cere urgentarea Legii pensiilor
Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până la 15 septembrie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 August 2010, 12:23
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a discutat aproximativ o oră la Guvern cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Economiei , Adriean Videanu.
Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânat măcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii revin din vacanţă abia la începutul acelei luni
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern la începutul acestui an, adoptat de către Senat după mai multe luni de dezbatere şi se află în discuţia Camerei Deputaţilor.
"FMI a cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată rapid de Parlament, cel târziu până la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânat şi împins măcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii sunt în vacanţă şi revin la lucru abia la începutul acelei luni, astfel că nu există timp suficient de încadrare în termenul solicitat", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene se află în perioada 26 iulie - 4 august la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, care va evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi în cadrul căreia se discută şi despre un nou set de prognoze macroeconomice.
În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.
Întâlnire FMI - PNL
Reprezentanţii FMI au avut, marţi seara, o rundă de discuţii cu PNL, PSD refuzând invitaţia la dialog a delegaţiei Fondului.
După întâlnirea cu PNL , şeful Misiunii Fondului, Jeffrey Franks, a declarat că la unele subiecte poziţiile celor două părţi au fost diferite.
"Am avut o foarte sinceră şi interesantă discuţie. Sunt câteva domenii unde am căzut de acord şi altele unde am avut vederi diferite. Amândouă pârţile sunt foarte preocupate să se facă tot ceea ce este necesar pentru a readuce creşterea economică în România", spus Jeffrey Franks după întâlnire.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că nu toate răspunsurile din partea experţilor internaţionali la întrebările liberalilor au fost satisfăcătoare.
"Nu suntem satisfăcuţi de răspunsurile pe care reprezentanţii Fondului ni le-au dat. Nu am primit răspuns la întrebarea dacă, având o scădere economică de peste 10% în doi ani, o diminuare cu peste o treime a veniturilor pentru o largă categorie de cetăţeni, şi asta se numeşte succes, cum ar fi fost un insucces?", a spus Crin Antonescu.
Delegaţia FMI s-a întâlnit,marţi seară, şi cu liderii Uniunii Naţionale pentru Progresul României.