FMI califică drept "utile" discuţiile cu opoziţia şi UNPR
USL şi UNPR au avut întâlniri cu reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, pe care aceştia din urmă le-au considerat utile.
Articol de Dan Carp, 05 Noiembrie 2011, 09:23
Opoziţia consideră că România este într-o situaţie economică şi socială mai gravă decât în 2009 - a apreciat copreşedintele Uniunii Social Liberale, liderul PSD, Victor Ponta, după întâlnirea reprezentanţilor USL cu cei ai misiunii FMI în România.
În schimb, liderul UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat că demersul de a reclama la cancelariile străine pune statul într-o poziţie nemeritată.
După întâlnirile cu delegaţia comună a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, atât reprezentanţii USL cât şi cei ai UNPR au declarat că măsurile pe care le-au propus în cadrul discuţiilor au fost considerate utile de reprezentanţii celor trei instituţii.
Copreşedintele USL, Victor Ponta, a insistat asupra faptului că opoziţia ar putea susţine proiectul de buget pe 2012, dacă executivul acceptă unele condiţii.
"Am vorbit despre faptul că reducerea CAS-ului poate fi inclusă în bugetul pe 2012, cu condiţia, sigur, să renunţi la PNDI şi la alte investiţii politice de acest gen şi că ar reprezenta un sprijin, de data aceasta nu doar pentru bugetari, ci mai ales pentru viaţa privată.
Victor Ponta a mai transmis delegaţiei FMI îngrijorarea că în discuţiile cu Guvernul nu a fost abordată problema creerii locurilor de muncă şi a mai spus că România este prost pregătită pentru recesiune.
De partea cealalată, reprezentanţii UNPR s-au arătat optimişti după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Preşedintele de onoare al formaţiunii, Cristian Diaconescu, a spus că două dintre măsurile propuse de partidul său, coşul de solidaritate şi taxa pe marile averi, au fost apreciate ca utile de reprezentanţii FMI.
El a mai subliniat că se poate avea în vedere o eventuală creştere a salariului minim, începând cu al doilea semestru al anului 2012.
"Vom putea, în termeni de prudenţă, să avem în vedere o creştere a salariului minim, această măsură putând fi luată însă numai în considerarea unor termeni prudenţiali şi, evident, pe baza creşterii economice", a susţinut Diaconescu.
Liderul UNPR nu a precizat însă, cu cât ar putea creşte salariul minim, însă a specificat că nu va mai fi nevoie, anul viitor, de reducerea pensiilor şi a salariilor.