FMI "are obiecţii legate de reformele structurale"
Reformele structurale reprezintă un deziderat, iar România luptă de de 25 de ani cu problema reformării companiilor de stat, a spus preşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, după întâlnirea cu FMI.
Articol de Radio România, 21 Octombrie 2015, 19:19
FMI are unele obiecţii legate de reformele structurale şi de o eventuală depăşire a deficitului bugetar, de 3%, a afirmat preşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, după întâlnirea de astăzi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.
Semnalul dat de FMI ar fi că România este din punct de vedere al stabilităţii macroeconomice într-o poziţie bună şi sustenabilă, a mai spus Viorel Ştefan.
"Se vorbeşte în principiu de un acord flexibil, care nu prespune împrumut, presupune doar o asistenţă tehnică din partea Fondului Monetar Internaţional, ceea ce ar fi un câştig, pentru că ştim cu toţii, atunci când ai notă bună de la Fondul Monetar Internaţional eşti privit cu mai mare deschidere pe pieţele de capital, te poţi finanţa mai bine, înainte de toate. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că reformele structurale reprezintă un deziderat, de 25 de ani luptăm cu această necesitate de reformare a companiilor de stat", a spus Viorel Ştefan.
Risc de depășire a țintelor de deficit
Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu spune însă că Fondul şi-a exprimat o serie de îngrijorări cu privire la situaţia fiscal-bugetară din 2016-2017, existând riscul depăşirii ţintelor de deficit, prin urmare un nou acord nu este posibil.
Creditorii mai au unele rezerve, deoarece au crescut excesiv cheltuielile, iar Guvernul Ponta nu şi-ar fi îndeplinit unele angajamente deja luate, crede Gheorghe Ialomiţianu:
"În momentul de faţă, România nu poate încheia un acord cu Fondul Monetar pentru că sunt diferenţe foarte mari, legat de credibilitatea acestui guvern, pentru că nu a respectat ceea ce s-a angajat în acordul care s-a finalizat. Guvernul spune că nu respectă acele recomandări ale Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, iar Fondul nu poate să gireze ceea ce face guvernul, pentru că are şi Fondul o responsabilitate", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
Șansele unui nou acord cu FMI
Analiştii financiari consideră că încă mai există şansa semnării unui acord cu FMI.
Economistul Aurelian Dochia spune că abia de acum pot începe negocieri, având în vedere că România nu a solicitat deocamdată începerea discuţiilor pentru o nouă înţelegere.
"Eu cred că nu trebuie total exclusă o asemena posibilitate. Rămâne de văzut însă care va fi forma acestui acord, şi eu cred că lucrurile rămân încă în desfăşurare. Ar fi greşit să considerăm că se pune punct şi aici se încheie toate discuţiile", a susținut Aurelian Dochia.
Delegaţia FMI a venit în faţa senatorilor şi a deputaţilor din comisiile de buget pentru a prezenta concluziile discuţiilor avute în ultima săptămână cu reprezentanţii guvernului.