FMI: Absorbţia fondurilor europene, soluţia pentru creşterea economică a României
Rata creşterii anuale a PIB-ului real al României ar putea depăşi 1,5% în 2011, dacă autorităţile vor reuşi să majoreze absorbţia fondurilor europene, a declarat, joi, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.
Articol de Constanţa Comănici, 15 Aprilie 2011, 17:23
Economia românească poate creşte cu mai mult de 1,5% în 2011, însă "cifra ar putea fi ceva mai mare sau ceva mai mică, în funcţie de capacitatea autorităţilor de a absorbi fondurile structurale europene", a spus Jeffrey Franks.
El a mai afirmat că o eventuală scădere a fiscalităţii pe muncă va putea fi discutată de FMI şi autorităţile române, numai după ce vor fi colectate eficient veniturile bugetare.
De asemenea, creşterea se va accelera în cursul anului viitor, iar printre motoarele creşterii se numără, în primul rând, capacitatea de a creşte absorbţia fondurilor structurale europene, urmată de exporturi, producţia industrială şi funcţionarea mai eficientă a întreprinderilor cu capital de stat, afirmă Jeffrey Franks, într-un interviu pentru Agerpres.
"Exporturile depăşesc deja nivelul atins înaintea declanşării crizei dar, din cauza necesităţii de a ajusta dezechilibrele nesustenabile anterioare, va mai dura puţin timp până ce va putea fi accelerat ritmul consumului privat şi al investiţiilor", consideră şeful misiunii FMI, deşi ministrul finanţelor de la Bucureşti, Gheorghe Ialomiţianu, declara, joi, că volumul investiţiilor străine a crescut de două ori în ianuarie şi februarie 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru Jeffrey Franks, cuvântul cheie pentru dezvoltarea economică a României este "eficienţă", în special în domeniul întreprinderilor de stat şi al reformei în energie şi transporturi.
El susţine că tarifele în transportul urban şi feroviar de pasageri trebuie să crească.
Şeful FMI a afirmat, de asemenea, că prioritatea guvernului român trebuie să rămână reducerea deficitului fiscal, nu o eventuală revenire asupra măsurilor fiscale foarte dificile, dar esenţiale, luate în 2010.
"În momentul de faţă, prioritatea guvernului trebuie să rămână reducerea deficitului fiscal. Un deficit fiscal mai sustenabil este cheia pentru stabilitate economică şi, eventual, pentru intrarea în zona euro. De asemenea, un deficit fiscal sustenabil poate crea un tampon împotriva unor viitoare posibile şocuri economice. Din acest motiv, nu trebuie să ne gândim acum la a reveni asupra măsurilor fiscale foarte dificile, dar esenţiale, luate în 2010", a spus şeful misiunii FMI pentru România.
Franks a precizat că o eventuală reducere la unele taxe sau impozite ar putea fi discutată numai după ce s-ar colecta veniturile la bugetul de stat, iar sursele din care ar putea proveni fondurile excedentare din care să se realizeze o relaxare fiscală sunt creşterea economică şi o mai bună colectare, precum şi creşterea bazei de impozitare.