FMI a "agreat, în principiu, extinderea cu două luni a acordului stand-by"
Premierul Victor Ponta a anunţat, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că Fondul "a agreat, în principiu, extinderea cu două luni a acordului stand-by", ceea ce va permite Guvernului să efectueze într-un ritm accelerat reformele asumate.
Articol de Flori Doman, 28 Ianuarie 2013, 14:49
Guvernul a solicitat, luni, Fondului Monetar Internaţional o prelungire cu două luni a programului de reforme structurale.
Premierul Ponta a anunţat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Fondul "a agreat, în principiu, extinderea cu două luni a acordului stand-by".
"Am solicitat şi, în principiu, este agreat acest lucru, o extensie de încă două luni a programului de reforme structurale, în aşa fel încât - şi solicitarea a venit din partea noastră - în aşa fel încât în reuniunea Boardului FMI să putem să prezentăm rezultate cât mai avansate ale procedurilor privind în special companiile de stat", a afirmat Victor Ponta.
Şeful Guvernului a precizat că acordul cu FMI se încheie, conform procedurilor, pe 31 martie şi că Executivul a solicitat "o prelungire a discuţiilor în Boardul FMI pentru luna iunie".
"Practic, este o veste bună, pentru că România rămâne sub această umbrelă a acordului cu FMI, ceea ce ne permite să consolidăm rezultatele obţinute la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an, care ţin de stabilitatea noastră, de cursul de schimb, de încrederea investitorilor şi a celor care împrumută statul român", a spus premierul.
El a apreciat că "acordul de principiu privind această extensie din partea FMI este un lucru bun şi ne va permite ca până la şedinţa Boardului FMI să mergem într-un ritm accelerat cu acele reforme structurale pe care guvernele României şi le-a asumat".
Ponta: Vizita reprezentanţilor FMI, CE şi BM se încheie cu rezultate concrete
Primul ministru Ponta a mai declarat că vizita partenerilor internaţionali se încheie cu rezultate concrete, între care şi convenirea formei finale a bugetului de stat, punctul cel mai dificil al discuţiilor vizând privatizarea CFR Marfă.
"Am avut, practic, ultima întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Practic, vizita se încheie cu rezultate foarte concrete. Am convenit forma finală a bugetului de stat, apreciat de partenerii noştri drept unul realist, care alocă sumele necesare atât pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, a salariilor, a pensiilor, pentru investiţii şi cofinanţarea programelor din fonduri europene. Bugetul este, practic, stabilit cu partenerii noştri internaţionali şi îmi exprim speranţa (...) ca Parlamentul să dea votul final", a spus premierul.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.
Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere.