Finlanda sprijină aderarea României la Schengen în două etape
Finlanda şi Olanda au declarat în mai multe rânduri, că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, dar Finlanda îşi nuanţează poziţia.
Articol de Radio România, 05 Februarie 2012, 09:53
România trebuie să se adapteze condiţiilor actuale şi să îndeplinească toate criteriile de aderare la Schengen, declară ministrul de externe, Cristian Diaconescu.
După o întâlnire pe care a avut-o la München, cu omologul său finlandez, Cristian Diaconescu a declarat că guvernul de la Helsinki va lua o decizie în ceea ce priveşte aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen la sfârşitul acestei luni.
"În acest moment, decizia autorităţilor finlandeze este de a sprijini integrarea în două etape, aşa cum a fost propusă de Germania, în ceea ce priveşte România, în Acordul Schengen şi Spaţiul Schengen. Sigur că la această decizie trebuie să se adauge şi criteriile de evaluare şi modul în care raportul pentru MCV va prezenta dezvoltările în ceea ce priveşte sistemul judiciar în România. O decizie finală se va lua în guvernul finlandez la sfârşitul lunii februarie. Aceasta este realitatea şi trebuie să ne adaptăm ei şi să încercăm ca, în contextul acestui moment, să obţinem cât mai repede integrarea în Acordul Schengen", a spus Diaconescu.
Ministrul de externe Cristian Diaconescu participă, în perioada 3-5 februarie, la cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la München.
Olanda nu vrea România în Schengen
Dacă Finlanda şi-a îndulcit tonul faţă de aderarea României la Schengen, Olanda se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi aşteaptă raportul intermediar din februarie privind progresele în domeniul justiţiei.
Problema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este în atenţia preşedinţiei daneze a Uniunii Europene, care speră să găsească un compromis între toate statele membre în această chestiune.
Un obiectiv declarat al Danemarcei pentru acest semestru este de a arăta că Europa poate depăşi criza economică.
Ministrul danez pentru afaceri europene, Nicolai Wammen, a recunoscut că provocările sunt enorme pentru ţara sa şi că actuala criză economică şi financiară va afecta agenda Danemarcei în fruntea Uniunii, însă a promis că Danemarca va fi un mediator onest între statele membre ale Uniunii în toate chestiunile la ordinea zilei pe agenda europeană.
România "avea dreptul" să fie în spaţiul Schengen
La cinci ani de la integrarea în Uniunea Europeană, preşedintele României, Traian Băsescu a spus că România avea dreptul să fie în spaţiul Schegen şi că a remarcat abuzul Olandei împotriva României şi a Bulgariei.
"Trebuie să recunosc că o oarecare ascensiune a unor partide antieuropene în guvernele europene deja îmi creează o îngrijorare pe care am spus-o şi în ultimul Consiliu. Chiar dacă nu sunt publice lucrările de la Consiliu trebuie să vă spun că am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgariei. Astfel de atitudini ne fac suspicioşi dacă nu cumva se pot întâmpla astfel de acţiuni şi din partea altor ţări", a spus şeful statului, într-un discurs rostit la împlinirea a cinci ani de la aderarea la UE a ţării noastre.
El a susţinut că România avea dreptul să fie în spaţiul în Schengen, în contextul în care a avut consecvenţă în a investi pe perioadă de criză în securizarea frontierelor şi în lupta împotriva corupţiei la graniţă.