Finanţarea spitalelor va fi "o decizie politică"
Şeful Guvernului, Victor Ponta, a afirmat că ştie despre discuţia legată de finanţarea spitalelor şi a precizat că va fi luată o decizie politică.
Articol de Flori Doman, 14 Ianuarie 2013, 14:17
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că ştie despre discuţia legată de finanţarea spitalelor şi a precizat că trebuie găsită o soluţie.
"Asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie. Discutăm şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii, care nu sunt foarte mulţi în sănătate", a spus primul ministru.
Victor Ponta a fost întrebat dacă prin decizia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se îngrădeşte dreptul la sistenţă medicală în acest fel. Răspunsul său a fost unul negativ.
Şeful Guvernului a subliniat că "toată lumea are drept la asistenţă medicală în sistemul public".
"În ce fel? Toată lumea are dreptul la asistenţă medicală în spitalele publice. Ştiţi foarte bine, dreptul la asistenţa de sănătate, aşa cum este şi dreptul la educaţie, în sistemul public, este universal", a ţinut să precizeze premierul.
Dragnea: Declaraţia ministrului Nicolăescu, neinspirată
Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut, luni, că măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, între care eliminarea finanţării pentru spitalele private, nu au fost discutate în Guvern, el precizând că declaraţia acestuia a fost "neinspirată".
"Am văzut declaraţia domnului Nicolăescu legată de trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale. Am avut o discuţie cu el, a rămas ca săptămâna asta să ne punem de acord. Nu cred că a fost foarte inspirată declaraţia", a spus Dragnea.
Vicepremierul că a fost sunat de mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene în legătură cu acest lucru.
"Mai mulţi primari, preşedinţi de CJ m-au sunat în aceste zile. Când au fost trecute spitalele în subordinea autorităţilor locale aveau foarte multe datorii, nu a fost un management bun cât au fost în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar după ce au trecut la autorităţile locale, au fost curăţate datoriile, managementul s-a îmbunătăţit", a afirmat Dragnea.
Liviu Dragnea a declarat că măsurile respective nu au fost discutate în Guvern.
"Nu s-au discutat aceste măsuri în şedinţa de Guvern. Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru", a subliniat Dragnea.
Spitalele private ar putea să nu mai primească bani de la stat
Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.
"Românii sunt în proporţie de 90% săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate", a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul susţine că cine doreşte asigurări private este liber să le încheie.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că în prezent între 6 şi 17% din totalul fondurilor alocate într-un judeţ, merg către aceste unităţi.
Deşi spitalele private primesc fonduri de la stat, cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în unităţile publice, a explicat pentru Mediafax, Raed Arafat.
El a precizat că spitalele private ar trebui finanţate prin asigurări private sau complementare şi nu din fondul celor sociale.
Conform datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii în ultimii ani spitalele private au primit pentru un caz ponderat mai mulţi bani decât cele publice din acelaşi judeţ.
Raed Arafat a mai explicat că banii care nu vor mai fi daţi unităţilor private vor fi folosiţi pentru creşterea finanţării celor 53 de spitale strategice care asigură peste 70% din cele mai grave cazuri medicale din România.