Fermierii români vor primi mai multe fonduri europene
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, anunță că plăţile pe suprafaţă vor creşte în statele membre în care nivelul acestora este inferior mediei comunitar.
Articol de Radio România, 14 Octombrie 2011, 17:28
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a explicat, vineri, că plăţile pe suprafaţă vor scădea progresiv în statele membre ale Uniunii Europene unde subvenţia la hectar este superioară mediei comunitare și vor creşte în statele în care nivelul este inferior mediei comunitar.
”România este una din şase sau şapte state membre care va primi bani în plus, unele state membre vor pierde bani pentru că li se vor reduce plăţile directe şi altele vor stagna”, a explicat comisarul european.
Într-un interviu difuzat de RRA, Dacian Cioloş a precizat că fermierii români vor primi bani mai mulţi din fondurile Uniunii Europene.
”Plăţile directe la hectar vor continua să crească până în 2020, de la cam 135 de euro la hectar prin 2013, o să ajungă până la 200 de euro la hectar în 2020. Asta înseamnă că, global, România, pentru plăţile directe va fi unul din puţinele state membre care va primi bani în plus şi această cifră se va ridica undeva în jurul a 3 miliarde de euro în plus pentru toată perioada 2014-2020, faţă de alocarea care există în momentul de faţă”, a explicat Dacian Cioloș.
Potrivit comisarului european, în anul următor se va reduce progresiv plata celor care au mai mult crescând doar plăţile celor care au mai puţin.
”Sunt în continuare state membre care vor primi peste media comunitară, statele membre care au pornit de la 400, sunt în continuare state membre care au 400 şi ceva de euro la hectar. Vor avea plăţile reduse dar în continuare vor primi plăţi mai ridicate, pentru rămâne în continare impactul plăţilor istorice, referinţelor istorice”, a mai arătat, în interviul acordat RRA, Dacian Cioloș.
Dacian Cioloş a anunțat, de asemenea, că tinerii sub 40 de ani şi care creează o fermă sau preiau o fermă în primii cinci ani după instalare vor putea primi o plată la hectar mai mare cu 25% din valoarea plăţii medii la hectar pentru o suprafaţă de până la 25 de hectare, deci cu un sfert mai mult faţă de cât se dă unui agricultor normal.
Comisarul european a menționat că această schemă de sprijin a tinerilor fermieri se va adăuga schemelor de sprijin care există deja în Programul de Dezvoltare Rurală şi prin care se dă o primă de instalare de câteva zeci de mii de euro, plus un nivel de cofinanţare publică a proiectelor de investiţii mai ridicat decât pentru ceilalţi agricultori.