Femeile vor ieşi la pensie la 63 de ani, iar bărbaţii la 65
Cu 15 voturi pentru şi 5 împotrivă, Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a aprobat marţi, ca vârsta de pensionare să fie 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi.Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 30 Noiembrie 2010, 11:51
Comisia de Muncă a mai decis ca, la împlinirea vârstei de pensionare, femeile să poată rămâne în activitate la cerere, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Acesta este un alt amendament aprobat de deputaţi la Legea sistemului unitar de pensii.
Decizia a fost luată după ce membrii comisiei au decis, prin vot, ca dezbaterile asupra proiectului de reexaminare a legii pensiilor să vizeze doar punctele solicitate de preşedintele Traian Băsescu, respectiv cele legate de vârsta de pensionare.
Discuţiile de marţi, s-au desfăşurat după ce săptămâna trecută s-a decis o suplimentare a numărului de membrii ai comisiei astfel încât, reprezentanţii puterii au obţinut majoritatea.
Iniţial, la primele dezbateri asupra proiectului de reexaminare a Legii pensiilor s-a stabilit cu votul reprezentanţilor opoziţiei, ca vârsta de pensionare să fie 60 de ani pentru femei şi 64 pentru bărbaţi, iar punctul de pensie să reprezinte 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.
Absenţa masivă a deputaţilor opoziţiei a uşurat sarcina arcului guvernamental la exprimarea votului.
Şedinţa Comisiei nu a fost lipsită de controverse procedurale şi de acuzaţii din partea opoziţiei. Unul dintre reproşurile aduse de opoziţie a fost că prin scăderea vârstei de pensionare se realizează de fapt o reducere a punctajului la pensie şi, implicit, diminuarea banilor primiţi.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, a arătat că actuala lege favoriza femeile, iar prin aprobarea amendamentelor din Comisie se anulează această discriminare pozitivă. Doina Pârcălabu a mai arătat că Franţa riscă o procedură de infregement pe o prevedere similară cu cea existentă în Legea pensiilor aflată în prezent în vigoare în România.
Raportul Comisiei de Muncă urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor al cărui vot are valoare decizională.