Farmaciile vor avea activităţi de distribuţie a medicamentelor
Farmaciile ar urma să aibă în curând dreptul să aibă şi activitate de distribuţie care necesită o autorizare separată de activitatea clasică a unităţii, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de deputaţi.
Articol de Adriana Turea, 24 Aprilie 2017, 13:26
Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu, crede că documentul vine în sprijinul farmaciilor independente, investitorilor mici şi mijlocii de pe piaţa medicamentelor.
Însă pacienţii, distribuitorii şi producătorii internaţionali de medicamente susţin că această lege, dacă va fi promulgată de şeful statului, va adânci criza existentă a medicamentelor prin creşterea exportului paralel.
Exportul paralel ar putea să ia amploare în urma adoptării de către parlament a proiectului de lege care permite oricărei farmacii să desfăşoare şi vânzare en gros, avertizează Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România.
Directorul executiv al asociaţiei, Cristina Pricop, consideră că adoptarea proiectului de lege este o măsură riscantă şi periculoasă pentru pacienţii din România.
"Dă positibilitatea farmaciilor de a redirecţiona medicamentele adresate pacienţilor noştri către comerţul intracomunitar, accentuând şi mai mult criza de medicamente existentă pe piaţă. Practic, separarea licenţelor de distribuţie en gros de cele de farmacie ar fi contribuit la transparentizarea activităţii de distribuţie a medicamentelor, la îmbunătăţirea accesului pacienţilor la medicamente şi nu ar fi permis farmaciei care deţine şi o licenţă de distribuţie să elibereze un medicament destinat pacienţilor din România către alte destinaţii", a spus Cristina Pricop.
De aceeaşi părere este preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.
"Noi am contestat acest lucru. Distribuţia trebuia rămasă doar la distribuitori, iar farmaciile să-şi îndeplinească rolul bine stabilit prin statut de farmacie, adică de eliberare a medicamentelor recomandate de medici către pacienţi. Fiecare se gândeşte la un profit imediat", a susţinut Cezar Irimia.
Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia într-un comunicat de presă că principala activitate a farmaciei este şi rămâne aprovizionarea pacienţilor cu medicamente şi nicidecum comerţul paralel.