Fără rude în conducerea universităţilor!
Senatorii au aprobat un amendament la Legea educaţiei potrivit căruia rudele până la gradul al III-lea nu pot avea simultan funcţii de conducere în universităţi.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Noiembrie 2010, 16:29
Senatorii din Comisia de învăţământ au decis, sâmbătă, că în universităţile de stat persoanele având calitatea de soţ, soţie, rude şi până la gradul al treilea inclusiv nu pot avea simultan funcţii de conducere în aceleaşi organisme sau în organisme aflate în relaţii directe de subordonare.
De asemenea, senatorii au hotărât că în cazul în care instanţele de judecată constată încălcarea procedurilor legale de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice din universităţi, acestea se anulează şi se reiau.
Comisia de învăţământ din Senat dezbate proiectul Legii educaţiei, în şedinţă participând doar reprezentanţii opoziţiei.
Şedinţa, care se desfăşoară în cvorum, este condusă de vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu.
Şedinţă fără aprobare
Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a declarat, sâmbătă, că senatorii opoziţiei care dezbat în week-end proiectul Legii educaţiei naţionale nu au aprobare să lucreze, că aceste şedinţe se desfăşoară în afara Regulamentului şi că articolele adoptate trebuie rediscutate.
"Nu au aprobare să lucreze. E problema lor. Ne întâlnim la Comisie marţi să vedem ce se va hotărî", a spus Hărdău.
El a arătat că "şi data trecută" a aşteptat hotărârea Curţii Constituţionale privind ausmarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru proiectul Legii educaţiei naţionale.
"Până acum au fost mai lenţi, au avut dezvoltări mai laborioase, acum se grăbesc. E o competiţie la care nu vreau să particip. Aştept decizia Curţii Constituţionale şi în funcţie de acesta vom continua sau nu", a afirmat senatorul PDL.
El a spus că, din punct de vedere regulamentar, Comisia pentru învăţământ va da un raport, "dar nu raportul PSD".
"PSD-ul, chiar dacă au majoritate, nu înseamnă că fac chiar ce vor", a adăugat senatorul democrat-liberal.
Potrivit afirmaţiilor sale, Comisia va trebui să depună un raport indiferent ce hotărăşte Curtea Constituţională.
"Dacă am lucrat o sută de articole în zece săptămâni nu se pot lucra o sută de articole în trei zile", a declarat preşedintele comisiei senatoriale.
Comisia a lucrat și duminică
Senatorii din Comisia de Învăţământ s-au reunit din nou, duminică după amiază pentru a finaliza dezbaterea la Legea educaţiei.
În lipsa senatorilor puterii, care nu au mai luat parte la şedinţele Comisiei în ultima parte a săptămânii, parlamentarii din opoziţie au dorit să demonstreze că legea educaţiei poate fi dezbătută în parlament şi nu ar mai fi nevoie de asumarea răspunderii guvernului.
Vicepreşedintele Comisiei de Învăţământ, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, spunea că membrii comisiei vor finaliza în această seară raportul pe legea educaţiei, urmând ca el să fie depus, luni, la Biroul Permanent al Senatului pentru a putea intra în dezbaterea plenului acestei Camere.
Legea educaţiei aşteaptă verdictul Curţii Constituţionale
Curtea Constituţională a dezbătut, joi, solicitarea premierului Emil Boc de soluţionare a conflictului juridic dintre Guvern şi Parlament, pe Legea educaţiei.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis să amâne dezbaterile şi decizia în această cauză pentru miercurea viitoare.
După ce şi-au prezentat punctul de vedere în faţa membrilor Curţii, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a reafirmat că în opinia sa, şeful Guvernului ar trebui să renunţe la procedura de asumare în cazul Legii educaţiei.
Premierul Emil Boc a susţinut însă că, prin decizia pe care a luat-o, Curtea Constituţională nu a obligat Guvernul să renunţe la procedura asumării în acest caz.
Prin urmare, premierul intenţionează să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea educaţiei.