Facturile la energia electrică ar putea să scadă
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, diminuarea numărului de certificate verzi va duce la scăderea cu 50% a facturilor la energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din iulie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Aprilie 2013, 13:32
Preţul energiei electrice ar putea să scadă atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali, declară oficialii guvernamentali.
Pe pagina de inernet a Ministerului Economiei e lansat, spre dezbatere, proiectul de act normativ care prevede diminuarea la jumătate, în următorii trei ani, a numărului de certificate verzi, informează Radio România Actualităţi.
Existenţa acestor certificate verzi s-a regăsit în facturile populaţiei cu începere din luna ianuarie.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a explicat, într-o conferinţă de presă, că se va amâna pentru trei ani alocarea de certificate verzi, începând cu 1 iulie, data la care va intra în vigoare ordonanţa de urgenţă a guvernului.
Astfel, investitorii în producţia de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, în intervalul 1 iulie-1 ianuarie 2017, doar jumătate din certificatele verzi atribuite, astfel că factura la energie plătită de populaţie ar trebui să scadă cu 50% pe această componentă, afirmă ministrul Constantin Niţ
"Prima modificare este suspendarea Legii 220 pe trei ani şi jumătate, din 1 iulie 2013 până în 1 ianaurie 2017. Energia eolinană va primi un certificat verde, energia hidro va primi un certificat verde, energia solară va primi două certificate verzi. Restul de certificate vor fi păstrate într-un coş de ANRE, care va calcula câte certificate verzi va avea fiecare investiror în 2017. Aceste certificate verzi pot fi scontate la bancă sau preluate ca valoare, după 1 ianaurie 2017. Deci, nu tăiem la nimeni nimic, doar că veniturile obţinute vor fi venituri viitoare, după 1 ianuarie 2017", a afirmat ministrul delegat pentru Energie.
Niţă a adăugat că legea va intra în vigoare în 1 iulie şi că sunt aşteptate orice fel de propuneri pe această temă.
"Schema trebuie să ducă la reducerea preţului pe factură cu 50% la certificatele verzi", a afirmat Niţă.
"Traseul" certificatelor verzi
Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi.
Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile.
Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.