Expulzarea romilor din Franţa, îngrijorează Comisia Europeană
Expulzarea romilor din Franţa suscită o anumită îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, declară comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviene Reding.
Articol de Simona Mihăescu, 26 August 2010, 10:58
Parisul cere ajutor Comisiei Europene în privinţa romilor de cetăţenie română aflaţi ilegal pe teriroriul Franţei.
Oficialii francezi au cerut miercuri, Comisiei să determine România să împiedice fluxul de romi care pleacă în străinătate şi au sugerat, ca instrument de presiune, blocarea aderării Bucureştiului la spaţiul Schengen.
În replică, ministrul român de interne, Vasile Blaga, precizează că situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2011, situaţie confirmată, de altfel, şi de oficialităţile de la Bruxelles. El a ţinut să sublinieze că soluţionarea problemelor cu care se confruntă această etnie nu intră numai în atribuţiunile României.
Premierul Franţei cere ajutorul preşedintelui CE, José Manuel Durao Barroso
Contextul acestor declaraţii este unul destul de fragil, pentru că premierul francez, François Fillon, i-a trimis o scrisoare preşedintelui CE, José Manuel Durao Barroso, cerându-i să ia măsuri pentru a se asigura că cele patru miliarde de euro, reprezentând fonduri europene, care sunt oferite anual României, vor fi folosite pentru a-i integra pe romi.
Puţin mai vehement este secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care acuză executivul de la Bucureşti că tergiversează rezolvarea problemei romilor şi nuanţează că adevărata problemă o reprezintă chiar Guvernul român.
Oficialul francez pledează, totodată, pentru acordarea unui ajutor de integrare de 3.600 de euro pe familie, pentru lansarea unei mici afaceri. Generozitatea lui, totuşi, are limite în ceea ce priveşte pătrunderea romilor pe teritoriul francez, pentru că tot el a cerut crearea unor dosare biometrice încă de luna viitoare, pentru a împiedica pe oricine primeşte un ajutor de repatriere voluntară să revină în Franţa cu scopul de a primi aceiaşi bani.
Din iulie ,Franţa a repatriat 600 de romi, majoritatea români
De la momentul anunţării, la sfârşitul lunii iulie, a intenţiei de desfiinţare a sute de tabere ilegale de romi, guvernul de centru-dreapta din Franţa a repatriat peste 600, majoritatea în România.
Criticii susţin că, la nivel politic, măsura ar fi un truc de a creşte popularitatea lui Nicholas Sarkozy, aflată în scădere înainte de alegerile din 2012 şi de a distrage atenţia de la planurile nepopulare de creştere a nivelului vârstei de pensionare şi reducerea cheltuielilor publice.
Strategia a avut, totuşi, un efect nedorit pe plan intern, pentru că a atras critici din partea dreptei, a opoziţiei socialiste, a influenţei bisericii catolice şi chiar i-a pus în defensivă pe miniştri.
După ce au fost expulzaţi ,în câteva zile, aproximativ 200 de romi către România şi Bulgaria, secretarii de stat români Valentin Fătuloiu, de la Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică, şi Valentin Mocanu, de la Departamentul pentru Integrarea Romilor, se află de marţi într-o vizită de trei zile , în Franţa, pentru a promova o mai bună coordonare între Paris şi Bucureşti pe tema romilor.
Corespondentul Radio France Internaţional la Paris, Matei Vişniec l-a intervievat pe secretarul de stat Valentin Mocanu şi a fost interesat să afle ce s-a discutat în prima reuniune de lucru consacrată situaţiei romilor.
Mocanu a răspuns că a fost o reuniune la nivel de ministrii din partea franceză.
"Din partea română au participat domnul secretar de stat Fătuloiu de la Ministerul Administraţiei şi Internelor cu o echipă tehnică importantă; am participat şi eu ca secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, dar şi nominalizat ca secretarul de stat în relaţia cu Franţa pentru problema romilor din partea Ambasadei României, a precizat acesta.
Mocanu a adăugat că întâlnirea a fost mai mult o discuţie premergătoare reuniunilor tehnice care vor avea lor în zile următoare.
"...există şi o responsabilitate la nivel european", afirmă Mocanu
Răspunzând la întrebarea reporterului RFI, dacă este de acord cu afirmaţia ministrului francez al imigraţiei, Eric Besson, că României îi revine principala responsabilitate în ce priveşte integrarea romilor, Valentin Mocanu a declarat că "fiecare ţară are responsabilitate în ce priveşte integrarea socială a tuturor cetăţenilor săi", dar a subliniat ideea conform căreia "există şi o responsabilitate la nivel european cu privire la integrarea cetăţenilor care circulă pe teritoriul UE, bineînţeles, în condiţiile strict reglementate de legile europene şi legile naţionale ale fiecăruia dintre statele membre . "
Programul celor doi secretari de stat ,care se află într-o vizită de trei zile în Franţa, pentru a discuta cu autorităţile franceze pe tema romilor aflaţi ilegal în această ţară, continuă joi.
Oficialii români se vor întâlni cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care sunt preocupate de problema cetăţenilor români de etnie romă aflaţi pe teritoriul Franţei şi vor avea întâlniri de lucru tehnice la Ministerul de Externe francez . La final este programată şi o conferinţă de presă, informează corespondentul RFI.