Exporturile României au atins în 2013 un nivel maxim istoric
Exporturile României au atins anul trecut un nivel maxim istoric, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică.
Articol de Iulian Olescu, 10 Februarie 2014, 19:20
Maşinile şi produsele manufacturate au fost cele mai solicitate pe pieţele externe, dar specialiştii atrag atenţia că România trebuie să-şi diversifice sectoarele de export.
Exporturile României au înregistrat anul trecut un nivel record, de aproape 50 de miliarde de euro, cu 10% mai mult decât în 2012, iar deficitul comercial s-a redus cu peste 40%, până la 5,7 miliarde de euro.
Este o performanţă remarcabilă, mai ales în condiţiile în care ţările din zona euro, partenerii noştri principali în comerţul internaţional, nu au ieşit încă din criză, spune analistul economic Aurelian Dochia.
Ea s-a reflectat într-o creştere economică semnificativă, în menţinerea şomajului la un nivel relativ redus şi într-o dinamică uşor pozitivă a salariilor din zona privată în 2013, adaugă analistul.
Cu toate acestea, exportul României are şi o slăbiciune, legată de faptul că este foarte concentrat.
"Există practic câteva sectoare, ba chiar aş putea spune câteva mari întreprinderi care realizează o bună parte a exporturilor noastre şi evident că asta creează şi o anumită vulnerabilitate - în cazul în care, să spunem, piaţa autoturismelor manifestă momente de slăbiciune, evident că şi exporturile noastre şi economia noastră s-ar resimţi foarte puternic. Deci, ar fi de dorit din această privinţă să avem o diversitate mai mare a sectoarelor şi a întreprinderilor care sunt performante la export", a spus analistul Aurelian Dochia.
El adaugă că, deşi în ultima perioadă se constată o orientare mai accentuată a exporturilor şi către piaţe din afara UE, rămânem în continuare strâns legaţi de partenerii europeni şi în special de cei din zona euro.
Tocmai din acest motiv evoluţia exporturilor în 2014 va depinde foarte mult de dinamica economiilor dezvoltate din Europa.