Exploatarea minieră de la Roşia Montană ar putea fi deschisă în acest an
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a afirmat, vineri, cu ocazia unei vizite la Roşia Montană că este posibil ca exploatarea minieră de la Roşia Montană, să fie deschisă încă în acest an.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 02 Iunie 2012, 11:37
Chiţoiu a precizat pentru Mediafax că noul GUvern s-a angajat să ia o decizie în privinţa proiectului Roşia Montană.
"Am convingerea că proiectul exploatării de la Roşia Montană va fi demarat încă în acest an", a declarat ministrul Chiţoiu Agenţiei de Presă Mediafax, precizând că noul guvern român s-a angajat să adopte o decizie cu privire la soarta investiţiei de la Roşia Montană încă în acest an.
Ministrul economiei şi-a reiterat declaraţia făcută cu ocazia unei vizite anterioare efectuate în această zonă minieră, potrivit căreia prezenţa domniei sale la Roşia Montană este garanţia relansării exploatării miniere a regiunii.
300 de tone de aur generează dispute politice
Cel mai mare zăcământ de aur al României se află în Munţii Apuseni, în zona Roşia Montană, unde, potrivit estimărilor companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) , vor fi extrase 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, prin utilizarea unei tehnologii bazate pe cianuri.
Utilizarea acestei tehnologii s-a lovit de opoziţia vehementă din partea unor organizaţii pentru protecţia mediului şi a unor ONG-uri, precum şi din partea Academiei Române şi a Ungariei.
Preşedintele României, Traian Băsescu, sprijină începerea explotării de la Roşia Montană.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta l-a criticat de mai multe ori pe preşedintele României pentru susţinerea în mod deschis a acestei investiţii şi pentru că pledează în mod public pentru demararea proiectului minier de la Roşia Montană.
Totodată noul premier al României,Victor Ponta, investit în funcţie la începutul lunii mai, a subliniat că guvernul poate adopta o decizie cu privire la acest proiect după obţinerea unor garanţii cu privire la protecţia mediului şi numai după ce vor fi renegociate toate contractele semnate cu statul român, precum şi dacă va înceta lobby-ul politic pentru demararea acestui proiect.
La rândul său, ministrul mediului, Rovana Plumb, a anunţat anterior că are în vedere convocarea comisiei interministeriale de evaluare a studiului de impact asupra mediului.
Potrivit Rovanei Plumb, această comisie va trebui să analizeze şi punctul de vedere prezentat de jurişti.
Deocamdată, întrunirea acestei Comisii s-a amânat din cauza vizitei la Bucureşti a experţilor Comisiei Europene, iar de atunci Ministerul român al Mediului nu a făcut nicio precizare referitoare la opinia juriştilor.