Expiră termenul pentru evaluarea pagubelor inundaţiilor
Joi este ultima zi până la care autorităţile locale din zonele inundate trebuie să trimită la guvern evaluarea pagubelor.
15 Iulie 2010, 13:47
După centralizare, România va putea accesa Fondul Solidaritatea al Uniunii Europene.
În judeţul Suceava, inundaţiile au afectat aproape 5000 de locuinţe, peste 12 mii de hectare de culturi şi fâneţe, drumuri şi poduri.
Costurile estimate pentru reconstrucţia caselor distruse se ridică la nouă milioane de lei, iar pentru refacerea infrastructurii avariate la peste 74 milioane de lei.
La Tulcea, procesul de evaluare a pagubelor produse de inundaţii se desfăşoară greu.
Apa se retrage lent din localităţile din Delta Dunării.
Potrivit unor estimări, în judeţ sunt distruse 413 gospodării şi mai multe mii de hectare de culturi agricole.
Cele şase comisii de evaluare a pagubelor provocate de inundaţii au încheiat verificările în teren.
Specialiştii de la Prefectura Bacău, Ape, Agricultură, ISU şi poliţie au contabilizat pierderi în judeţul Bacău de 24 milioane de euro.
Toate pagubele centralizate vor fi înaintate Guvernului în vederea acordării despăgubirilor necesare, după cum transmite corespondentul Radio România Actualităţi.
Executivul a alocat 40 de milioane de lei pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda-Buruieneşti.
Potrivit biroului de presă al guvernului, banii provin din bugetul Fondului de Mediu.
Precipitaţiile abundente căzute în noaptea de miercuri spre joi au inundat aproximativ 60 de gospodării din municipiul Câmpulung Muscel şi comuna argeşeană Mihăeşti, au dus la ruperea câtorva podeţe şi a unei punţi de lemn şi au afectat un drum judeţean şi un drum comunal.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, precipitaţiile abundente căzute în Câmpulung-Muscel au inundat curţile şi beciurile a şase locuinţe situate pe două străzi din oraş, iar la faţa locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detaşamentului Câmpulung cu două autopompe.
Totodată, în satele Drăghici şi Rudeni din comuna Mihăeşti, din cauza precipitaţiilor căzute au fost inundate curţile şi beciurile de la aproximativ 50 de gospodării, a fost afectată partea carosabilă a DJ 738 pe două porţiuni cu o lungime de 100 de metri şi respectiv 20 de metri, unde circulaţia se desfăşoară pe un singur sens de mers.