Experţii internaţionali recomandă "prudenţă" pentru România
Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene se încheie luni.
Articol de Gabriela Tătărău, 06 Noiembrie 2011, 16:33
Timp de două săptămâni, experţii internaţionali au avut întâlniri cu reprezentanţii ministerelor, ai partidelor, ai băncilor, sindicatelor şi patronatelor, precum şi cu şeful statului.
Factorul comun al tuturor acestor discuţii pare să fie prudenţa.
Salariile şi pensiile rămân neschimbate în prima parte a anului viitor.
Bugetul pe 2012 se va construi pe un deficit de 1,9% şi o creştere de aproximativ 2%.
Vor fi alocate mai multe fonduri pentru investiţii şi va continua restructurarea companiilor de stat.
Acestea sunt principalele idei care se desprind din declaraţiile oficialilor români, care s-au întâlnit în cele două săptămâni, cu reprezentanţii celor trei instituţii internaţionale.
Experţii străini au sfătuit autorităţile de la Bucureşti să continue reformele şi să fie prudente anul viitor, chiar dacă ţara noastră s-a mai redresat puţin şi pare sa fie pe drumul cel bun, sub aspect economic.
Nici luptele politice nu au ocolit discuţiile cu oaspeţii.
Opoziţia a spus că puterea îi ignoră fără motive plauzibile toate propunerile şi acuză guvernul de lipsă de transparenţă, în special referitor la conţinutul scrisorilor de intenţie destinate Fondului Monetar Internaţional.
Misiunea comună a celor trei instituţii internaţionale se încheie, luni, când sunt aşteptate şi concluziile celei de-a treia evaluări a acordului preventiv.
Jeffrey Franks: Situaţia României este relativ bună
Măsurile de reducere a cheltueililor au fost utile în România, dar trebuie completate cu măsuri economice, a declarat pe 26 octombrie, şeful FMI, Jefrrey Franks.
El susţine că măsurile imediate de reducere a cheltuielilor care şi-au dovedit utilitatea trebuie neapărat completate cu planuri pe termen lung, care să sprijine o creştere economică durabilă, mai ales că perspectivele pe termen scurt s-au înrăutăţit în ultima jumătate de an.
Jeffrey Franks a punctat faptul că, deşi priorităţile pentru evoluţia pe termen lung a economiei trebuie să fie în continuare în centrul atenţiei, provocările pe termen scurt s-au acutizat în ultimele şase luni.
El a sublinat că pieţele în perioadă de criză vânează ţările vulenerabile, se aruncă asupra lor şi urmează inevitabil prăbuşirea acestora sub presiunea externă.
"Protecţia României nu trebuie să fie perfectă, ci trebuie să fie suficient de bună, astfel încât criza să lovească o altă ţară. Asta este provocarea pe care trebuie să o înfrunte România pe termen scurt. Deci, este vorba despre politicile din domeniul managementului de politici. România nu trebuie să fie cea mai vulnerabilă ţară, acea ţară vulnerabilă care va cădea victimă pieţelor", a declarat Franks la începutul vizitei ăn România.