Experţii Comisiei de la Veneţia discută situaţia constituţională din România
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia discută cu oficialii români despre situaţia constituţională din România şi despre referendumul privind demiterea preşedintelui României.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Septembrie 2012, 09:47
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucuresti , ca să-şi formeze o opinie in legatură cu situaţia constituţională din Romania si a ordonanţelor de urgenţă adoptate de guvern privind modificarea Legii Curţii Constituţionale şi a Legii referendumului , potrivit site-ului oficial al Comisiei de la Venetia .
Experţii vor avea discuţii cu reprezentanţii Curţii Constituţionale, cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de externe Titus Corlăţean şi cu preşedintele Senatului Crin Antonescu .
"O delegaţie a Comisiei de la Veneţia va vizita Bucureştiul, în vederea elaborării unei opinii referitoare la situaţia constituţională din România şi a ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului (român - n.r.) cu privire la modificările Legii Curţii Constituţionale şi ale Legii referendumului în România", se precizează pe site-ul oficial al Comisiei de la Veneţia.
Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, mai cunoscută sub numele Comisia de la Veneţia, este, de fapt, un grup de experţi constituţionali. În România, au existat o serie de controverse vara aceasta, în care a fost implicată şi Comisia de la Veneţia.--fb1
Cu două zile înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi în contextul încercărilor Parlamentului de a scoate deciziile sale de sub verificarea Curţii Constituţionale, Comisia de la Veneţia a cerut României să respecte standardele internaţionale privind indepedenţa judecătorilor Curţii Constituţionale.
Tot în iulie, premierul Victor Ponta a cerut Comisiei de la Veneţia să se pronunţe asupra faptului că, în România, era impus un prag electoral la referendum în condiţiile în care Comisia de la Veneţia a sugerat în trecut ca, în general, la orice scrutin să nu fie impus un astfel de prag.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi premierul Victor Ponta au cerut Comisiei de la Veneţia opinii asupra funcţionării statului de drept în România.
În timpul crizei politice, şi CCR a adresat două scrisori Comisiei, reclamând presiunile politice la care era supusă.
Apoi, în august, preşedintele Comisiei de la Veneţia a anunţat că a primit informaţii privind presiuni la adresa judecătorilor Curţii.
A urmat un schimb de scrisori cu ministrul de externe, Titus Corlăţean, care a cerut atunci informaţii privind acuzaţiile de presiune astfel încât autorităţile române competente să poată lua măsuri.
Comisia este un for consulativ în cadrul Consiliului Europei şi oferă expertiză în probleme constituţionale.