Experţi români ocupă posturi-cheie la NATO
Prezenţa românilor în posturi din cadrul NATO se datorează unui plan strategic prin care s-a urmărit implicarea progresivă a României în structurile acesteia, declară Sorin Ducaru, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.
Articol de Cătălin Gomboş, 25 Mai 2013, 13:42
Tot mai mulţi experţi români ocupă posturi la nivel înalt, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Potrivit ambasadorului României la NATO, Sorin Ducaru, această prezenţă românească se datorează unui plan strategic prin care s-a urmărit, după aderarea la NATO, implicarea progresivă a României în structurile acesteia.
Sorin Ducaru, care din luna octombrie va deveni asistent al Secretarului General al NATO pentru riscuri emergente, a precizat că implicarea în structurile nord-atlantice este un aspect al profilului pe care România încearcă să şi-l creeze în cadrul Alianţei.
"A contat foarte mult şi faptul că am scos în evidenţă şi profilul strategic al României, şi contribuţiile nu doar în plan operaţional, dar şi în dezbaterile de idei, în contextul conceptului strategic, faptul că am fost activi în domeniul noilor ameninţări, fie ele prin proiectul scutului antirachetă, fie în domeniul ameninţărilor cibernetice sau luptei împotriva terorismului, deci aş spune că şi această prezenţă românească face parte din identitatea pe care ne-am creat-o ca şi ţară, profilul strategic pe care l-am creat pentru România, în cadrul NATO", a spus Sorin Ducaru pentru Radio România Actualităţi.
Inerviul cu Sorin Ducaru se află postat pe prima pagină a site-ului, categoria AUDIO (dreapta sus).
Divizia pentru riscuri emergente este una dintre cele şapte ale NATO, coordonate de asistenţi ai Secretarului General.
Fenomenele gestionate de divizia pentru riscuri emergente includ: terorismul, apărarea cibernetică, neproliferarea armelor de distrugere în masă şi lupta împotriva terorismului.