EXCLUSIV România a fost invitată să înceapă discuțiile de aderare la OCDE
OCDE a decis lansarea negocierilor de aderare cu şase state candidate, inclusiv România.
Articol de Politica Romaneasca, 26 Ianuarie 2022, 09:15
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică OCDE a decis, marți, lansarea negocierilor de aderare cu şase state candidate, între care şi România.
În comunicatul Consiliului OCDE sunt menţionate progresele pe care ţara noastră, alături de Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru, le-au făcut de la lansarea cererilor de aderare.
Organizaţia va pregăti foi de parcurs individuale pentru toate aceste ţări, cu condiţia ca cele şase state să-şi confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile organizaţiei.
Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi Guvernul de la Bucureşti au salutat decizia Consiliului OCDE, subliniind că prin aceasta, ţara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă.
Iohannis: Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare
Preşedintele Klaus Iohannis salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de lansare a negocierilor de aderare cu România.
"Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare", a scris şeful statului, marţi, pe Facebook.
Guvern: România se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă
Și Guvernul de la Bucureşti a salutat decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea negocierilor de aderare cu România.
"Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obţinerea statutului de membru al OCDE" , se arată într-un comunicatul transmis de Executiv.
România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, şi ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii şi în special pentru sprijinul acordat candidaturii României.
"Apartenenţa la OCDE va consolida profilul internaţional al României şi va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice. Deschiderea discuţiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomaţiei române şi ale întregului spectru instituţional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele şi practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanţe în economiile dezvoltate. Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituţionale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele şi instituţiile de resort, sub egida, începând cu 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de prim-ministrul României ", se mai arată în comunicat.
Guvernul reconfirmă faptul că instituţiile sale sunt pregătite să coopereze activ cu structurile de lucru ale OCDE în vederea parcurgerii cât mai rapide a etapei negocierilor, în drumul către aderarea la OCDE, menţionând că alături de ţara noastră decizia de deschidere a negocierilor adoptată marţi s-a referit şi la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.
Luca Niculescu: O zi mare pentru România
Ambasadorul României la Paris, Luca Nicolescu, subliniază că intrarea României în OCDE va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România.
"O zi mare. România a fost invitată azi să înceapă discuțiile de aderare la OCDE. După NATO și UE, intrarea în OCDE va reprezenta încă o ancoră de stabilitate și prosperitate pentru România. Pentru că OCDE nu este doar clubul tarilor care dețin 70 % din producția și comerțul globale și 90 % din nivelul mondial al investițiilor directe. Este asocierea unor țări care împărtășesc aceleași valori și principii, care cred în democrație, stat de drept, drepturile omului, care au o economie de piață deschisa și transparentă", arată Luca Nicolescu într-o postare pe Facebook.
El precizează că începerea negocierilor de aderare la OCDE a fost printre principalele obiective ale mandatului său.
"Sediul OCDE este la Paris iar aderarea la această organizație se află pe agenda de politică externă din 2004, candidatura României fiind înnoită în mai multe rânduri. Încă de la începutul mandatului meu, inceperea negocierilor de aderare la OCDE a fost printre principalele obiective. Au fost zeci de delegații și sute de întâlniri cu reprezentanții OCDE și cu cei ai statelor membre (38, în clipa de față) pentru a pleda cauza României. Toate instituțiile României au promovat acest demers. Președintele României și colegii din Administrația Prezidențială, Guvernul (și toate guvernele care s-au succedat), reprezentanții Parlamentului, ai patronatelor, ai sindicatelor, ai societății civile. A fost chiar un «obiectiv de țară». Mulțumesc conducerii și colegilor din MAE pentru tot sprijinul din acești ani", mai arată Luca Niculescu în mesajul său.
Înfiinţată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe, notează Agerpres.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României.
Ţara noastră şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.