Evoluţiile economice ale României, analizate de experţii FMI şi ai Comisiei Europene
O misiune a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene a început întâlnirile cu autorităţile române, la nivel de experţi, şi au la dispoziţie două săptămâni pentru a evalua performanţele economice.
Articol de Iulian Olescu, 21 Ianuarie 2014, 13:59
Prima preocupare a delegaţiei care se află în România timp de două săptămâni este colectarea datelor despre evoluţiile economice înregistrate de la ultima misiune a finanţatorilor internaţionali.
Specialiştii FMI şi ai Comisiei Europene au programate întâlniri, ca de obicei, la Banca Naţională şi Ministerul de Finanţe, dar şi la Comisia Naţională de Prognoză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau Ministerul Muncii.
De-a lungul celor două săptămani, cât vor fi prezenţi în România, experţii vor discuta şi despre priorităţile reformelor economice, dar şi despre cadrul legislativ cu impact asupra economiei.
Printre angajamentele asumate de către executiv în faţa finanţatorilor internaţionali după ultimele discuţii se numără continuare ajustării sectorului public, printr-o monitorizare atentă a angajărilor şi printr-o stabilire mai clară a responsabilităţilor, reevaluarea proiectelor de investiţii din fonduri publice şi sistarea finanţării pentru cele neperformante şi adoptarea noului cod al insolvenţei, care să asigure salvarea companiilor viabile şi eliminarea de pe piaţă a celor neviabile.
Guvernul vrea reducerea contribuţiilor
În plus, guvernul doreşte o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, dublate de o lărgire în continuare a bazei de impozitare, în aşa fel încât impactul asupra bugetului să fie unul neutru.
Se vorbeşte şi despre neimpozitarea profitului reinvestit, însă aceste măsuri de relaxare fiscală nu pot fi aplicate decât de la jumătatea anului, dacă veniturile la buget sunt suficiente.
Va continua şi procesul de restructurare şi eficientizarea activităţii companiilor cu capital de stat, inclusiv prin implementarea unei discipline financiare mai stricte în acest domeniu.
Printre măsurile de natură fiscale aplicate în acest an se mai regăsesc calcularea nivelului accizelor în funcţie de inflaţie, includerea construcţiilor speciale în sfera impozitării, lăsarea la latitudinea autorităţilor locale a nivelului taxelor pe proprietate şi majorarea redevenţelor pentru exploatarea anumitor resurse minerale, informează redactorul RRA