Evaziunea fiscală, "problemă de siguranţă naţională"
Evaziunea fiscală afectează piaţa concurenţială, spun oficialii BNR, iar preşedintele Traian Băsescu precizează că Ministerul de Interne trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor provocate de clanuri din zona crimei organizate.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Octombrie 2010, 09:56
Oficiali ai Băncii Naţionale a României au avertizat că evaziunea fiscală a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională, care afectează puternic piaţa concurenţială.
Potrivit directorului Direcţiei Audit din BNR, Eugen Rădulescu, lumea politică ar trebui să decidă că a sosit momentul unei atitudini corecte faţă de plata impozitelor.
El a adăugat că există slăbiciuni majore la colectarea impozitului şi a dat ca exemplu grâul, unde gradul de impozitare nu depăşeşte 20%.
La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că populismul domină în prezent discursul politic din România.
Chestiunea datoriei publice, mai susţine Isărescu, este trecută pe plan secund, ca aparţinând generaţiilor viitoare, ca şi acum ar fi o povară care vine din altă parte.
"Momentul actual este unul foarte dificil. Excesele din anii anteriori şi iluzia unei perpetue expansiuni a economiei şi a consumului, bazată pe resurse care vin din exterior, dar tot atât de uşor pot să plece din exterior, uneori pe capitaluri volatile care au fost încurajate să intre în ţară, toate aceste excese au primit cel puţin un duş rece. Suntem în prezent încă în recesiune, dar a confunda recesiunea cu criza ne crează o sumedenie de alte probleme. Multe dintre numitele "soluţii de ieşire din criză" chiar ne bagă în criză! În criză financiară!", a spus Mugur Isărescu.
Evaziunea fiscală, în atenţia CSAT
Combaterea evaziunii fiscale a fost una din temele centrale ale şedinţei CSAT de joi.
Grupul de lucru specializat creat în vară pentru combaterea acestui fenomen a prezentat un bilanţ al activităţii de până acum, potrivit căruia a reuşit să recupereze la buget peste 450 de milioane de euro, 58 de milioane din măsurile asiguratorii, 18 milioane din contravenţii şi 361 de milioane din obligaţii fiscale suplimentare.
În cadrul şedinţei au fost trecute în revistă şi rezultatele foarte bune ale evaluărilor realizate de către Comisia Europeană şi au fost stabilite priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, iar concluzia discuţiilor a fost că România şi-a respectat angajamentele la acest capitol.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a precizat că Ministerul de Interne trebuie să intervină în forţă în cazul violenţelor provocate de clanuri sau grupuri din zona crimei organizate.
În acest sens, şeful statului a accentuat necesitatea unei politici de toleranţă zero în cazul încălcării legii, inclusiv în situaţiile în care se aduce atingere demnităţii şi integrităţii fizice a personalului Ministerului de Interne.