Evaluare FMI la Ministerul Finanţelor
Experţii Fondului Monetar Internaţional continuă, la Bucureşti, a doua evaluare a acordului de tip preventiv, încheiat în luna martie.
Articol de Angela Bârgoan, 21 Iulie 2011, 11:05
Oficialii FMI vor analiza, joi, la Ministerul Finanțelor, modul în care au fost îndeplinite reformele, cu accent pe evoluţia încasărilor la buget, restructurarea şi privatizarea companiilor de stat.
Timp de două săptămâni, reprezentanții FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor discuta cu autorităţile, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor şi ai mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.
În martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu FMI printr-un acord de acest tip în valoare de 3 miliarde de drepturi speciale de tragere, adică de 3 miliarde de euro.
Acordul este însoţit de o asistenţă, tot de tip preventiv, de 1,5 miliarde de euro de la UE şi de un împrumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să fie prezenţi personal, la toate discuţiile cu oficialii FMI.
Întâlnirie cu experţii Fondului au fost prefaţate, miercuri, de avertismentul premierului Emil Boc, cu privire la chelutirea fondurilor europene şi la întârzierile din procesul de descentralizare.
Plăți suspendate în caz de nerespectare a legii achizițiilor publice
Primul ministru a anunţat că vor fi întrerupte rambursările, pentru acele proiecte cu finanţare europeană, unde sunt implicate licitaţii publice şi vor exista verificări suplimentare, înainte de a trimite facturile la Uniunea Europeană.
Şeful Executivului cere miniştrilor intransigenţă în verificarea procedurilor şi aplicarea corecţiilor financiare care se impun.
”Dacă noi descoperim aceste probleme şi facem corecţiile financiare, nu pierdem banii europeni. Banii se pot transfera la un alt proiect, pe aceeaşi axă sau, când se va face reevaluarea tuturor programelor europene, la alte programe”, a precizat Emil Boc.
Şeful Executivului s-a declarat nemulţumit că nu se fac publice numele celor care conduc autorităţile de managament din ministere şi le-a cerut miniştrilor să facă acest lucru, pentru ca persoanele respective să-şi asume responsabilitatea publică pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea.