EUROSFAT 2015, forumul dezbaterilor pro-europene
În acest forum se dezbat cele mai importante teme din agenda europeană şi se doreşte să fie facilitată clarificarea poziţiei reprezentanţilor României în cadrul UE.
Articol de Alin Şerbănescu, 30 Mai 2015, 08:17
La dezbaterea care a avut loc la Palatul Parlamentului, au participat oameni politici, reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cetăţeni interesaţi de temele puse în dezbatere.
În cuvântul luat secretarul de stat al Ministerului de Externe, Radu Podgoreanu, a amintit despre recentul summit de la Riga,unde România a sprijinit consolidarea importanţei Parteneriatului Estic ca instrument strategic al UE pentru dezvoltarea relaţiilor cu vecinătatea estică.
El a adăugat că şi-ar fi dorit ca declaraţia de la Riga să se fi pronunţat mai ferm în sensul deschideiri faţă de statele care au făcut dovada a unui angajament clar pe drumul integrării euroatlantice.
Este vorba aici de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia - a afirmat secretarul de stat în Ministerul de Externe, Radu Podgoreanu.
Cercetătorul la Institutul pentru Studiul de Securitate al Uniunii Europene de la Paris, Nicu Popescu, afirmă că Republica Moldova a participat la summitul de la Riga fără a avea presiunea unor aşteptări similare Ucrainei sau Georgiei.
Nicu Popescu: Moldova a obţinut practic tot ce şi-a dorit şi ce se putea obţine din Parteneriatul Estic. Georgia, Ucraina aşteptau semnale pozitive pentru liberalizarea vizelor. Or Moldova a obţinut aceast lucru acum un an şi ceva. Acordul de Asociere este semnat, aplicat provizoriu, Moldova deja are o zonă de liber schimb cu UE, lucru care deja a dus la o majorare a exporturilor din Republica Moldova către UE, în special pe segmentul produselor agricole. Moldova chiar s-a dus la summitul de la Riga cu nişte realizări mai mult decât aşteptări.
Directorul Institutului georgian pentru Pace, Democraţie şi Dezvoltare în Caucaz, Ghia Nodia a precizat că Georgia este conştientă de faptul că în Uniunea Europeană consensul este greu de obţinut.
El a subliniat că România este considerată de Georgia un prieten puternic şi stabil în Uniunea Europeană.
Ghia Nodia a ţinut să avertizeze însă că după summitul de la Riga, o parte din societatea georgiană şi-a schimbat opinia în ceea ce priveşte orientarea euroatlantică a ţării.
Ghia Nodia: Cred că este notabil că de mulţi ani societatea georgiană susţine puternic şi constant integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO. Principalele forţe politice şi majoritatea societăţii sunt în consens în privinţa integrării euroatlantice, dar se observă pentru prima dată o erodare a acestui sprijin. La ultimul sondaj 31% din populaţie a precizat că sprijină integrarea în Uniunea Euro-asiatică. Este de două ori mai mult decât anul trecut.
Sprijinul pentru integrarea în Uniunea Europeană este încă puternic, 68%, dar au apărut unele îngrijorări.
Sergiy Gerasymchuk, director pentru programe ale grupului pentru studii strategice şi de securitate din Ucraina, afirmă că şi în trecut au fost temeri din partea statelor UE în ceea ce priveşte politica de extindere.
" Într-adevăr sunt unele îngrijorări în ceea ce priveşte extinderea, dar îmi aduc aminte despre discuţiile care au avut loc în trecut despre necesitatea integrării unor ţări cu o economie slabă. Îmi aduc aminte spre exemplu şi despre îngrijorările că Polonia ar fi un cal troian al SUA, grijorări exprimate aproape explicit. Acum la mulţi ani după extindere putem vedea că aceasta a fost un succes. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk este polonez. Polonia este una dintre economiile prospere, lucrează clar în interesul UE, a spus Sergiy Gerasymchuk, informează redactorul RRA.