Europenii pot formula online, iniţiative legislative
Cetăţenii europeni pot solicita elaborarea de propuneri legislative pe o pagină de internet deschisă special de Comisia European.
Articol de Carmen Valică, 27 Ianuarie 2012, 10:26
Comisia Europeană a lansat pagina de internet menită să faciliteze dreptul de iniţiativă legislativă pentru cetăţenii europeni.
Pagina va funcţiona efectiv de la 1 aprilie, perioada rămasă fiind destinată informărilor şi clarificărilor cu privire la regulile de funcţionare.
Puteţi consulta aici pagina de internet special creată de Comisia Europeană.
Prin lansarea acestei pagini şi punerea ei în funcţiune de la 1 aprilie, Comisia Europeană facilitează aplicarea unei prevederi din Tratatul de la Lisabona care permite cetăţenilor europeni să solicite elaborarea de propuneri legislative în domeniile care țin de competența executivului.
Prezent la o conferință pe această temă, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil de inițiativele cetățenești, Maroš Šefčovič, a declarat că pagina de internet ce va deveni funcțională în 1 aprilie nu doar va oferi cetățenilor o cale directă de a-și face auzită vocea la Bruxelles, ci va încuraja, de asemenea, "dezbateri reale transfrontaliere cu privire la aspectele legate de Uniunea Europeană".
Regulile iniţiativei legislative--fb1
Regulamentul cu privire la inițiativa cetățenească a fost finalizat încă din februarie anul trecut, însă statele membre au cerut timp pentru a institui mecanisme de certificare a declarațiilor de susținere pe care le vor semna cetățenii.
Pentru a promova o prevedere legislativă europeană, va fi în primul rând nevoie de de un comitet al cetăţenilor, compus din cel puţin şapte persoane care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite.
Membrii Parlamentului European nu pot fi socotiţi în scopul atingerii numărului minim necesar de şapte cetăţeni.
Iniţiativa trebuie să fie susţinută, printr-o "declaraţie de susţinere", de cel puţin un milion de cetăţeni europeni provenind din cel puţin şapte state membre.
Vârsta minimă necesară pentru organizarea şi susţinerea unei iniţiative cetăţeneşti este vârsta la care cetăţenii au dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European (18 ani în toate ţările, cu excepţia Austriei, unde vârsta minimă este de 16 ani).
Organizatorii trebuie să solicite Comisiei înregistrarea propunerii de iniţiativă, într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii, în registrul Comisiei, disponibil pe internet.
Comisia este obligată să îi informeze pe organizatori cu privire la înregistrarea iniţiativei în termen de două luni.
Înregistrarea poate fi însă refuzată dacă structura comitetului cetăţenilor nu respectă normele în vigoare sau dacă propunerea se află în mod vădit în afara sferei de competenţă a Comisiei ori este în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie.
Începând de la data înregistrării iniţiativei propuse, organizatorii au la dispoziţie un an pentru a colecta declaraţiile de susţinere.
Înaine de a începe colectarea declaraţiilor online, organizatorii trebuie să solicite autorităţii competente din ţara în care vor fi stocate datele să le certifice sistemul de colectare online.
Autoritatea trebuie să răspundă în termen de o lună.
Comisia pune la dispoziţia organizatorilor un software cu sursă deschisă, care să poată fi utilizat de aceştia pentru a colecta declaraţiile de susţinere online.
După colectarea de la semnatari a declaraţiilor de susţinere necesare, organizatorii le vor prezenta autorităţilor naţionale competente din fiecare ţară spre verificare şi certificare.
În termen de trei luni, autorităţile naţionale le eliberează organizatorilor un certificat care indică numărul de declaraţii de susţinere valabile colectate în statul membru respectiv.
După obţinerea certificatelor eliberate de autorităţile naţionale, organizatorii prezintă iniţiativa Comisiei.
Comisia dispune de trei luni pentru a o examina şi pentru a decide asupra acţiunilor pe care le va întreprinde.
Regulamentul prevede întâlniri cu inițiatorii și susținerea inițiativei în Parlamentul European.