Europenii încep să voteze pentru Parlamentul European
Olanda şi Marea Britanie încep să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare. În România, votul este programat duminică, 25 mai.
Articol de Claudia Marcu, 22 Mai 2014, 08:07
De joi, europenii încep să voteze pentru viitorul Parlament European.
Primele ţări care îşi aleg eurodeputaţii sunt Olanda şi Marea Britanie.
Olanda are 26 de mandate în legislativul european, iar sondajele arată o prezenţă la urne de aproximativ 35%, similară celei din 2009.
Piaţa internă, locurile de muncă, migraţia forţei de muncă şi problemele care vin odată cu aceasta, păstrarea sau nu a monedei unice, micii întreprinzători, viitorul energetic al Europei sunt poate cele mai importante teme abordate de partidele politice olandeze în campania pentru aceste alegeri europarlamentare, considerate alegerile crizei economice.
Partidele cu un mesaj clar câştigă, fie ele eurosceptice sau pro-europene.
Conform sondajelor, partidele cu un mesaj neutru pierd dramatic.
Spre deosebire de 2009, campania de acest an s-a focalizat mai mult pe probleme concrete şi nu doar pe un simplu "da" sau "nu". În acelaşti timp, media a acordat mult mai multă atenţie dezbaterilor pe teme europene.
Majoritatea ţărilor membre - mai exact 21 dintre ele - au stabilit ziua de votare pentru duminică, 25 mai.
În Irlanda se va vota vineri. În Cehia, singura ţară care a afectat două zile procesului electoral, vineri şi sâmbătă, iar în Malta, Letonia şi Slovacia se va vota sâmbătă, informează corespondentul RRA, Sorin Croitorescu.
Europarlamentarii îl desemnează prin vot pe preşedintele Comisiei Europene
Potrivit Tratatului de la Lisabona, din acest an europarlamentarii sunt cei care îl vor desemna prin vot pe preşedintele Comisiei Europene.
Marile familii politice europene şi-au stabilit candidaţii pentru această funcţie, care s-au confruntat deja în dezbateri directe.
Temele de bază au fost crearea de locuri de muncă, după criza gravă care a lovit din plin Europa, gestionarea fenomenului migraţiei, politica externă europeană şi problemele legate de schimbări climatice şi energie.
Nu vom şti prea curând însă care dintre ei va conduce Comisia Europeană, pentru că, potrivit tuturor sondajelor, nici unul dintre partidele europene nu va avea numărul suficient de locuri în parlament pentru a-şi ipune candidatul. Primele rezultate parţiale vor fi anunţate chiar în noaptea de duminică spre luni.
În România, secţiile de votare se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.
Pentru cele 32 de locuri care îi revin ţării noastre în Parlamentul European candidează 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi.