Europa vrea ca Grecia să rămână în zona euro
Concluzia întâlnirii dintre preşedintele Franţei, François Hollande şi premierul grec, Antonis Samaras este că Grecia trebuie să rămână în zona euro.
Articol de Sorin Moţatu, 25 August 2012, 19:30
O nouă decizie a europenilor în legătură cu acţiunea viitoare în cazul Greciei va fi luată după publicarea, în septembrie, a raportului instituţiilor financiare internaţionale, care au împrumutat Guvernul de la Atena.
După discuţiile purtate, vineri, la Berlin, cu cancelarul german, Angela Merkel, premierul grec, Antonis Samaras, s-a aflat sâmbătă, la Paris - ultima etapă a miniturneului său european, care s-a vrut o încercare de a-i convinge pe liderii europeni că ţara sa este pe drumul cel bun.
"Sunt mulţi care continuă să facă speculaţii cum că Grecia nu va reuşi să se menţină în zona euro. Am venit aici să vă spun că Grecia va rămâne în zona euro" a subliniat premierul grec.
Cu mai puţin de o lună înainte ca FMI şi Uniunea Europeană să facă public raportul de evaluare a progreselor făcute de Grecia, în aplicarea reformelor cerute în schimbul celor 130 de miliarde de euro, premierul grec le cere europenilor o amânare cu doi ani, până în 2016, a termenului până la care să redreseze bugetul ţării.
Preşedintele Franţei, François Hollande, a subliniat, după întâlnirea cu Samaras, că nu se pune problema ca Grecia să părăsească zona euro, dar, în acelaşi timp, a solicitat fermitate în respectarea angajamentelor, din partea autorităţilor de la Atena.
"Grecia este în zona euro şi trebuie să rămână acolo, dar va trebui să demonstreze, în continuare, că programul său este credibil şi că, cu adevărat, conducătorii săi sunt hotărâţi să meargă până la capăt. Cât priveşte relaţia sa cu Uniunea Europeană, noi aşteptăm raportul pe care îl va prezenta, în septembrie, Troica, formată din creditorii Greciei, FMI, Uniunea Europeană şi Banca Central Europeană pentru a anunţa noi decizii" a spus la rânsul său, preşedintelele Franţei.
Pentru a primi o nouă tranşă, de 31,5 miliarde de euro din împrumutul internaţional, creditorii le-au cerut autorităţilor de la Atena să relanseze programul de redresare convenit, ce cuprinde reduceri bugetare drastice, reforme structurale şi privatizarea a aproape 30 de companii de stat.