Europa va avea un mecanism unic de supraveghere a băncilor din zona euro
Şefii de stat şi de guvern europeni au convenit, la summit-ul de la Bruxelles, modificările ce trebuie aduse pentru consolidarea uniunii economice şi monetare.
Articol de Luminiţa Apostol, 19 Octombrie 2012, 08:25
Liderii europeni au căzut de acord joi noaptea, la Bruxelles, asupra unui calendar privind introducerea mecanismului unic de supraveghere a băncilor din zona euro.
Înţelegerile la care s-a ajuns joi noaptea vor fi incluse în concluziile reuniunii, ce urmează să fie aprobate oficial.
În 15 paragrafe ale unui text ce se întinde pe patru pagini, şefii de stat şi de guvern europeni au convenit modificările ce trebuie aduse pentru consolidarea uniunii economice şi monetare, iar punctul cel mai controversat, mai ales între Franţa şi Germania, a fost crearea mecanismului unic de supraveghere a băncilor din zona euro, pentru a evita repetarea unor crize precum cea recentă.
Faţă de luna iunie, când a fost luată această decizie, acum a fost stabilit un calendar, ce a fost prezentat la finalul reuniunii de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
"Am stabilit că va trebui să definitivăm cadrul legislativ înainte de 1 ianuarie 2013. Deci acum avem un obiectiv precis. Apoi Banca Centrală Europeană s-a angajat să lucreze cât mai rapid posibil, pentru a pune efectiv în practică acest mecanism, şi asta va avea loc în cursul anului 2013", a spus Herman van Rompuy.
Atât Herman van Rompuy, cât şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au subliniat că vor fi necesare prevederi clare pentru separarea responsabilităţilor monetare de cele de supraveghere ale Băncii Centrale Europene, care va putea interveni în orice bancă din zona euro unde ar fi semnalate riscuri.
Mecanismului unic de suspravghere a băncilor li se vor putea alătura şi ţările din afara zonei euro.
Momentul când mecanismul va deveni operaţional este important, pentru că abia atunci zona euro va putea recapitaliza direct băncile din fondul permanent de ajutorare a ţărilor cu probleme financiare.
În cea de a doua zi a reuniunii de la Bruxelles, liderii europeni vor face şi o revizuire a măsurilor decise în iunie în Pactul pentru creştere economică şi locuri de muncă şi de asemenea vor analiza mai multe teme de politică internaţională, între care relaţiile Uniunii cu China şi situaţia din Siria, Iran şi Mali.