Eurodeputaţii cer examinarea atribuţiilor Serviciului norvegian de protecţie a copilului
28 de parlamentari din 14 state, au semnat o moţiune în care solicită Consiliului Europei, examinarea de urgenţă a modului în care funcţionează serviciie sociale norvegiene cu atribuţii în protecţia copilului.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2016, 09:51
Cererea le aparţine reprezentanţilor ţării noastre la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar moţiunea depusă săptămâna aceasta la Strasbourg este semnată de 28 de parlamentari din 14 state, potrivit unui comunicat al Senatului României.
În textul moţiunii se precizează că separarea unui copil de familia sa ar trebui aplicată doar după luarea unor măsuri intermediare, precum: ancheta socială, consilierea psihologică sau medierea.
"Moţiunea pentru rezoluţie subliniază că interpretarea abuzivă și disproporționată a principiului interesului superior al copilului poate avea ca efect separarea nejustificată a copiilor de părinți, menționând în acest sens cazul familiei Marius și Ruth Bodnariu, ai căror copii au fost preluați de Serviciul norvegian local de protecția copilului (Barnevernet). Semnatarii moțiunii atrag atenția asupra faptului că acest organ administrativ (Barnevernet), în baza unor acuzații de violență nedovedite și a cărui activitate nu face obiectul unui control democratic, a luat decizia, prin emiterea unei ordonanțe de plasament temporar, de a prelua cu forța cei cinci copii ai familiei, dintre care un bebeluș de trei luni alăptat la sân. Potrivit membrilor Adunării care au depus moțiunea, separarea copiilor de familie reprezintă o măsură de ultimă instanță și nu poate fi acceptată având în vedere că nu au fost luate măsuri intermediare, precum: ancheta socială, consilierea pshihologică sau medierea.
Având în vedere că doar în anul 2013, din aproximativ 53 000 de cazuri care au intrat în vizorul serviciilor locale norvegiene de protecție a copilului în circa 9000 de situații s-a luat măsura separării părinților de copii, fapt care indică o problemă de sistem a serviciilor sociale norvegiene cu atribuții în materia protecției copilului, semnatarii moțiunii solicită examinarea urgentă de către Adunare a acestei deficiențe", se arată în comunicatul Senatului României.
Solicitarea vine după ce serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, care este independent faţă de guvern, a decis ca toţi cei cinci copii ai familiei Bodnariu să fie separaţi de părinţi, fiind invocată "disciplinarea fizică" a minorilor.
Familia Bodnariu afirmă că a fost vorba doar de aplicarea unor "palme la fund".