Euro, cea mai mare cotaţie atinsă vreodată
Leul îşi continuă devalorizarea din ultima perioadă, iar moneda unică europeană costă, joi, la cursul oficial, 4 lei şi 45,87 bani, cea mai mare cotaţie atinsă vreodată de euro.
Articol de Radio România, 24 Mai 2012, 09:30
De la începutul anului, leul a pierdut peste 3 procente în raport cu euro.
Dealerii spun chiar că dacă Banca Naţională nu ar fi vândut volume semnificative de euro, deprecierea leului ar fi fost şi mai accentuată.
BNR ajută ca șocurile să aibă ”o durată scurtă şi o intensitate minimă”
”Toate monedele din regiune au suferit ieri noi deprecieri”, afirmă consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Potrivit oficialului BNR, Banca Naţională foloseşte instrumentele adecvate pentru ca şocurile din zona euro să aibă ”o durată scurtă şi o intensitate minimă”.
Premierul Ponta, încrezător în activitatea comitetului special de la BNR
Premierul Victor Ponta se declară încrezător în activitatea comitetului care supraveghează situaţia.
”Cursul interbancar nu este stabilit de Guvernul României, dar în continuare cred şi susţin faptul că acel comitet special, aflat sub coordonarea guvernatorului Băncii Naţionale, la care participă, evident, şi ministrul de finanţe, are toate instrumentele şi capacitatea necesare pentru a ţine situaţia sub control”, a precizat, miercuri, prim ministrul.
Deprecierea monedei naţionale, motiv de îngrijorare în mediul economic
Oamenii de afaceri care au răspuns unui studiu efectuat de Fundaţia Romanian Business Leaders nu au aşteptări optimiste pentru următorul an.
Cei 170 de antreprenori chestionaţi consideră că lipsa investiţiilor şi creşterea costurilor pentru mediul de afaceri sunt principalele cauze care vor duce la stagnare economică în următoarele 12 luni.
Aceştia identifică puţine surse de creştere în rândul companiilor private, în special din cauza stagnării exporturilor şi a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.
Oamenii de afaceri mai acuză şi lipsa forţei de muncă înalt calificate, mai ales din cauza plecării masive a specialiştilor în străinătate.
Mediul politic actual, identificat de antreperenori ca factor de stagnare economică
”Faptul că urmează doi ani electorali este un lucru care prognozează instabilitate şi o scădere a încrederii în instituţii şi o concentrare către zone care nu au de-a face cu creşterea economică şi cu interesele afacerilor şi ale angajaţilor”, a precizat Andreea Roșca, membru fondator al Fundaţiei Romanian Business Leaders.
Potrivit studiului, pe teremen scurt, măsurile care ar avea cel mai mare impact pozitiv în economie sunt absorbţia fondurilor europene, scăderea corupţiei, reducereaTVA şi a CAS şi investiţiile în infrastructură.