Energia electrică, mai scumpă din acest an
Preţul reglementat al energiei electrice ar putea fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.
Articol de Alice Vasiloiu, 29 Mai 2012, 10:28
Potrivit memorandumului semnat de Guvern cu FMI, preţul reglementat al energiei electrice se majorează încă din acest an, atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.
De asemenea, autorităţile române trebuie să aplice calendarul eliminării preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici începând din 2013, până în 2017.
"Vom implementa ajustarea convenită de 5 procente a tarifelor reglementate pentru consumatorii casnici şi industriali până la 30 iunie", se arată în memorandumul de politici economice şi financiare semnat de guvern cu FMI.
În memorandum a fost menţinut calendarul asumat de Cabinetul Boc privind renunţarea la tarifele administrate la electricitate, dar până la sfârşitul anului, numai impactul certificatelor verzi în preţul final al energiei electrice ar putea fi de aproape 5%, a estimat luni directorul general al E.ON. România, Frank Hajdinjak.
"Creşterea preţului depinde de cantitatea de energie care se va produce anul acesta. Estimările noastre arată o majorare de 30-40 de lei a preţului de 109 euro pe MW oră, cât se înregistrează în prezent. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie este cea care va decide însă acest lucru", a spus Frank Hajdinjak.
În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta ar urma să se majoreze din 2013.
La finalul celei de-a patra misiuni de evaluare, reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au anunţat că liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017 şi nu în 2015, cum se anunţase iniţial.
Tarifele la electricitate şi gaze plătite de populaţie sunt reglementate de ANRE din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa, pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.
Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, declara şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely.
Potrivit acestuia, Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze, iar Comisia a cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct.