Emil Boc: Voi prezenta în China oportunităţile de investiţii
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, înainte de plecarea în China, că delegaţia României va discuta cu oficialii chinezi despre oportunităţile de investiţii româno-chineze, precum şi despre proiecte de infrastructură.
Articol de Alina Dobrinescu, 10 August 2011, 16:27
Premierul Emil Boc pleacă, miercuri, în China, pentru o vizită de lucru de şapte zile.
Din delegaţia condusă de premier fac parte miniştrii transporturilor - Anca Boagiu, ministrul de externe, Teodor Baconschi, al economiei - Ion Ariton şi ministrul culturii - Kelemen Hunor, directori de companii de stat şi private, precum şi conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a municipilui Bucureşti.
Premierul Emil Boc a afirmat că va avea întrevederi atât cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Hu Jintao, cât şi cu omologul său, Wen Jiabao.
"Voi avea o întrevedere la Shenzhen cu preşedintele Chinei, Hu Jintao şi voi participa la deschiderea Universiadei, unde România este reprezentată la nouă discipline", a declarat premierul.
Scopul principal al vizitei delegaţiei române este legat de oportunităţile de investiţii în ţara noastră.
"Accentul va fi pus pe implicarea concretă a Chinei în realizarea unor proiecte majore de investiţii în România, în special în domeniul transporturilor rutiere, în domeniul energiei şi al agriculturii. La Beijing, voi participa alături de oameni de afaceri la un forum economic româno-chinez cu participarea firmelor din cele două ţări, unde voi prezenta în detaliu oportunităţile de investiţii şi avantajele pe care ţara noastră le poate oferi investitorilor chinezi", a mai adăugat Emil Boc.
România, interesată de parteneriate cu China în domeniul infrastructurii
Miniştrii care fac parte din delegaţie vor stabili contacte bilaterale cu omologii chinezi şi cu autorităţi din domeniile lor de activitate, în vederea unor parteneriate româno-chineze.
"Miniştrii responsabili de domeniile economice vor vizita companii chinezeşti interesate de cooperarea cu România şi mari proiecte de infrastructură din China. Obiectivul nostru este să realizăm parteneriate economice solide, să promovăm proiecte de dezvoltare durabilă şi să obţinem rezultate concrete şi reciproc avantajoase pentru ambele ţări", a punctat Emil Boc.
De asemenea, Emil Boc a amintit că România şi China au avut întodeauna o excelentă colaborare politică şi economică, vizita aceasta fiind un prilej bun de a aduce la un nivel superior schimburile comerciale, cât şi cooperarea economică.
Pe plan cultural, prim-ministrul îşi doreşte finalizarea negocierilor pentru înfiinţarea unui Institut Cultural Român la Beijing şi a unui Institut Cultural Chinez, la Bucureşti.
Considerată a fi primul partener comercial al României în Asia, China ocupă şi un loc privilegiat în ceea ce priveşte investiţiile.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în România există peste 9.700 de societăţi chineze şi societăţi mixte, iar valoarea inveţiilor chineze cifrându-se la aproape 650 de milioane de dolari, ceea ce plasează China pe locul al 16-lea în topul ţărilor care investesc în România.