Emil Boc: Victor Ponta nu cunoaşte Constituţia
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, îi transmite premierului Victor Ponta că nu cunoaşte textul Constituţiei şi îi spune acestuia că putea emite ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte reglementarea taxelor încă din decembrie 2012.
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Ianuarie 2013, 15:57
Emil Boc a declarat, luni, că pe site-ul Ministerului Finanţelor, la rubrica "Transparenţă decizională", a fost postat la sfârşitul anului trecut un proiect de Ordonanţă de Urgenţă legat de problema taxelor şi impozitelor locale, care nu a fost adoptat de Guvern nici în 27 decembrie 2012, nici în 4 ianuarie 2013.
"În legătură cu afirmaţiile juristului premier Victor Ponta, precizez că acesta nu cunoaşte textul Constituţiei şi nu ştie faptul că potrivit art. 115 alin. 4, Guvernul putea adopta o OUG fie în 27 decembrie 2012, când a adoptat HG, fie în 4 ianuarie 2013, când a avut loc următoarea şedinţă de Guvern, pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât autorităţile locale să decidă ele dacă indexează sau nu taxele şi impozitele locale", a spus Emil Boc.
Fostul premier a mai adăugat că "dacă premierul jurist, atotştiutor în materie de drept, consulta site-ul respectiv sau îl întreba pe ministrul Finanţelor, despre proiectul de OUG, afla din 27 decembrie că nu mai avea de ce să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară sau putea în 4 ianuarie să adopte în şedinţa de Guvern proiectul de OUG cu obligativitatea ca în luna ianuarie să se convoace Parlamentul în sesiune extraordinară", a spus Boc.
El a afirmat că, dacă dorea, premierul Victor Ponta putea adopta OUG pentru modificarea Codului Fiscal.
"E adevărat că mai are pe legea de abilitare, dar aceasta este o procedură complementară şi care depinde de o lege de abilitare din partea Parlamentului. El putea să emită OUG pentru că soarta a milioane de plătitori de taxe şi impozite locale este importantă şi este o chestiune stringentă de reglementat. Din nefericire, juristul premier fie nu ştie, fie nu vrea", a declarat Emil Boc.
Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.
De asemenea, Guvernul menţionează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.
"Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână", mai precizează Guvernul.
Victor Ponta: Legea intră în vigoare la trei zile după publicare
Şi premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul poate publica marţi Ordonanţa privind taxele, pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.
Întrebat dacă se va emite săptămâna aceasta Ordonanţa simplă privind taxele, Ponta a răspuns: "Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Ştie foarte bine - sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e - ştie foarte bine că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanţa. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituţional Emil Boc şi explicaţi-i încă o dată că, deşi nu ştie - că nu a fost prim-ministru, de unde să ştie? - aşa se întâmplă cu ordonanţele".
Emil Boc declara, duminică, într-o conferinţă de presă, că a decis ca la nivelul municipiului Cluj-Napoca să nu se plătească, în perioada 7-11 ianuarie, taxele şi impozitele locale, aşteptând o reglementare a situaţiei.
Întrebat de ce Guvernul Ponta nu a emis ordonanţa care permite autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale, Boc spunea că actul normativ nu a apărut "fie din prostie, fie din interes".
"Sunt declaraţii publice ale premierului Ponta şi vicepremierului Dragnea care promiteau că se va lăsa la nivelul administraţiilor locale decizia de majorare sau nu a taxelor şi impozitelor locale", adăuga Emil Boc.
Primarii hotărăsc dacă majorează taxele şi impozitele locale
Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.
În 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, anunţa că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.
El arăta că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităţilor locale obligativitatea de a indexa taxele şi impozitele locale, dar că în prima şedinţă de anul viitor va fi adoptată o ordonanţă prin care această indexare va rămâne la latitudinea administraţiei.
Ministrul afirma că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susţine că Guvernul impune indexarea.