Emil Boc: Suntem dependenţi de ce se întâmplă în Europa
Guvernul României şi Banca Naţională monitorizează atent situaţia din Italia, dar România şi-a făcut temele pentru a asigura stabilitatea financiară, a spus premierul Emil Boc.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Iulie 2011, 13:13
Primul ministru Emil Boc susţine că România este dependentă de ceea ce se întâmplă în Europa din punct de vedere financiar şi că situaţia din Italia este monitorizată de Guvern şi de BNR.
El a susţinut că România şi-a făcut din timp temele pentru a evita un dezechilibru bugetar.
"Împreună cu BNR se monitorizează atent această situaţie şi sperăm ca ea să rămână sub control. Evident că, în calitate de ţară membră UE, suntem depedenţi de ce se întâmplă în Europa, dar avem avantajul că ne-am făcut încă de anul trecut mare parte din teme pentru a asigura echilibrul bugetar şi stabilitatea financiară a ţării", a puns premieru Boc.
Italia încearcă să împiedice datoria publică să crească peste nivelul actual, de circa 120% din Produsul Intern Brut , a doua din zona euro ca procent după cea a Greciei.
Premierul a mai spus că din punct de vedere al datoriei publice, România stă bine, având o datorie publică situată sub plafonul maxim impus de Uniunea Europeană.
"Marea problemă astăzi a multor ţări din UE este tocmai această criză a datoriilor suverane, ţări care au 119-120% datorii raportat la PIB. România, şi din acest punct de vedere, stă bine, liniştitor - avem în jur de 31% datorie publică în PIB, în momentul de faţă, deci cu mult chiar şi sub plafonul maxim impus de UE", a subliniat premierul.
Fondul Monetar Internaţional cere Italiei "măsuri decisive" pentru reducerea datoriei publice şi consideră că planurile de reducere a deficitului bugetar cuprind aşteptări prea optimiste privind impactul ajustării fiscale asupra creşterii economice.