Emil Boc: Subvenții la căldură pentru cei cu venituri sub 850 lei
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că familiile cu un venit net pe membru de până la 850 de lei vor primi, în continuare, ajutor de la stat, însă cele cu venituri mai mari vor plăti mai mult factura pentru căldură.
Articol de Angela Bârgoan, 17 Mai 2011, 09:13
Primul ministru a precizat că, într-o primă aproximare a sistemului de eliminare a acestui sprijin pentru persoanele cu venituri mari, familiile care au venituri de până la 850 de lei pe membru vor beneficia în continuare de subvenţii la energia termică.
Șeful Guvernului a arătat că se urmăreşte direcţionarea subvenţiilor la căldură către persoanele cu venituri foarte mici, care vor fi sprijinite suplimentar.
”Cei care au venituri peste o anumită limită nu vor mai primi subvenţii din partea statului, însă cei care au venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termică. Într-o primă aproximare, familiile care au un venit pe membru de familie între 8-8,5 milioane de lei vechi nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă, vor beneficia în continuare de sprijin pentru a-şi putea plăti factura. Probabil că peste un anumit nivel mai mare va creşte valoarea facturii”, a explicat Emil Boc, la TVR1.
Guvernul urmează să elimine subvenţiile la energia termică pentru persoane care au venituri mari şi pentru firme, din această toamnă.
Emil Boc nu este de acord cu vânzarea pachetelor majoritare de acţiuni ale companiilor stategice
Premierul Emil Boc se pronunţă pentru privatizarea managementului companiilor de stat pe criterii de performanţă şi fără nici un fel de influenţă politică.
”Orice companie de stat, care merge pe pierdere şi primeşte de la stat subvenţii, înseamnă că, în fiecare zi, cheltuieşte din buzunarul fiecărui cetăţean român bani, bani care ar trebui să fie la salarii, la pensii, la educaţie. Şi s-a ajuns, la unele companii de stat, la pierderi însemnate, din buzunarul cetăţeanului. Şi atunci, decizia pe care noi am luat-o este, pe de o parte, să stabilim foarte clar ce facem cu fiecare companie de stat din România, pe de altă parte, să curmăm această risipă a banului public, dar, în acelaşi timp, să nu afectăm interesele strategice ale statului român”, a precizat Emil Boc.
Primul ministru s-a pronunțat, luni, pentru privatizarea managementului la Romgaz şi la alte companii strategice, însă a subliniat că Guvernul nu va privatiza aceste companii, pentru a putea ”interveni strategic” atunci când va fi nevoie.
”Nu voi fi niciodată de acord ca Romgaz-ul să fie înstrăinat şi vândut, cum a fost vândut Petrom-ul. Cât voi fi în această funcţie, nu voi permite sub nicio formă să se dea vreun tun de acest fel în dauna intereselor strategice ale statului român”, a spus Emil Boc la televiziunea publică.
El a menţionat că managementul privat va fi adus prin competiţii internaţionale, pentru eliminarea influenţei politice asupra companiilor de stat.
”Da, sunt de acord cu conducere performantă la aceste companii. Tocmai asta vrem să schimbăm, să nu mai fie influenţă politică la aceste companii. Soluţia pe care o avem în vedere este ca acolo să avem un management privat, deci privatizarea managementului, printr-o competiţie la care să participe şi din străinătate şi din ţară, pe criteriu de performanţă şi să fie plătiţi pe criterii de performanţă obiectiv stabilite, fără niciun fel de influenţă politică”, a afirmat Emil Boc.
Guvernul va vinde doar pachete minoritare de acţiuni la aceste companii.
”Mai susţin şi punctul de vedere că unele părţi minoritare dintr-o companie pot să fie vândute, dar să se păstreze controlul majoritar al statului”, a menționat premierul Emil Boc în interviul acordat TVR.