Emil Boc şi Vasile Blaga, înaintea liniei de start
Cei doi pretendenţi la preşedinţia PD-L urmează să-şi depună oficial candidaturile cel mai probabil lunea viitoare, a declarat vicepreşedintele formaţiunii Ioan Oltean
Articol de Angela Bârgoan, 05 Aprilie 2011, 13:29
Liderul democrat-liberal, Ioan Oltean, a explicat, luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, că săptămâna viitoare vor fi depuse cele două moţiuni şi vor urma dezbaterile în teritoriu.
"Noi sperăm că luni (11 aprilie - n.r.) cele două moţiuni vor fi depuse. De aici încolo urmează dezbaterile pe marginea moţiunilor în teritoriu. Fiecare conducător de moţiune va trebui să obţină susţinerea a cel puţin zece organizaţii judeţene pe lângă cele 35 de semnături care vor trebui să însoţească moţiunea. Ulterior depunerii moţiunii dezbaterile din teritoriu vor trebui să conjuge spre acelaşi scop, acela de a obţine susţinerea a cel puţin zece organizaţii judeţene. Fără o astfel de susţinere moţiunea nu va putea intra în dezbaterea plenului Congresului din 14 mai', a explicat Ioan Oltean.
Emil Boc, preferat atât de liderii din teritoriu, cât şi de votanţii PDL
Actualul preşedinte al democrat-liberalilor, Emil Boc, a fost nominalizat de 36 la sută dintre votanţii PDL, în timp ce Vasile Blaga a fost preferat pentru aceeaşi funcţie de 20 la sută dintre votanţii partidului.
Potrivit sondajului CURS, realizat în perioada 10-28 martie 2011, la întrebarea "Cine ar trebui să fie ales preşedinte al PDL", Elena Udrea a fost indicată de 6 la sută dintre votanţii PDL.
Şi liderii locali din PD-L şi-au anunţat deja susţinerea pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefia partidului, Emil Boc şi Vasile Blaga.
După declaraţiile venite din partea mai multor organizaţii judeţene, preşedintele în funcţie, premierul Emil Boc are la prima vedere, un avans faţă de contracandidatul său, Vasile Blaga.
Aflaţi iniţial în spatele secretarului general al partidului, Vasile Blaga, Gheorghe Ştefan de la Organizaţia Neamţ, Mircea Toader de la Galaţi, Gabriel Berca de la Bacău, Gheorghe Flutur de la Suceava, şi-au schimbat opţiunea şi au declarat că-l sprijină pe actualul premier.
Între filialele care şi-au anunţat sprijinul pentru Emil Boc se mai numără Organizaţia Bucureşti, condusă de Elena Udrea, şi cea de la Bistriţa, condusă de Ioan Oltean.
Ioan Oltean a precizat că l-ar fi susţinut pe secretarul general al partidului dacă premierul nu dorea să candideze.
"Emil Boc, în calitate de preşedinte, a fost şi este purtătorul de victorii al PDL. A realizat cea mai profundă reformă din România din ultimii 20 de ani. Nu poţi să-l schimbi într-un moment în care începe să se vadă rezultatul acestei reforme decât dacă a eşuat. Ori, din toate datele pe care le avem la îndemână, reiese clar că Boc a reuşit cu reforma", a explicat Ioan Oltean.
Susţinătorii lui Vasile Blaga pledează pentru necesitatea unui suflu nou în PDL
Susţinător al candidaturii lui Vasile Blaga, deputatul de Buzău, Cezar Preda, spune că partidul are nevoie suflu nou, iar acesta ar putea fi dat de un nou preşedinte.
"Există şi un paradox aici, pe care unii l-au sesizat deja. Moţiunea lui Vasile Blaga îl ţine pe primul-ministru Emil Boc, nu moţiunea cealaltă. Sincer vă spun, mi-aş dori să fie prim-ministru, dar să nu mai fie preşedinte al partidului. Păi nu am ce să fac cu Emil Boc că este prim-ministru. Trebuie să-l las prim-ministru să-şi ducă crucea până la capăt şi o să-l sprijin", a declarat Cezar Preda.
Astfel de declaraţii scot în prim plan o problemă încă nerezolvată în partid: separarea sau nu a funcţiei de preşedinte de cea de premier.
Şeful statului, un susţinător al candidaturii lui Emil Boc la şefia partidului, şi-a exprimat opţiunea pentru un guvern condus de un premier tehnocrat.
Posibila debarcare a lui Funeriu, un nou motiv de dispută în partid
Prezent, luni, în Parlament, pentru a convinge senatorii şi deputaţii PDL de necesitatea asumării legii privind limitarea salariilor cadrelor didactice care au câştigat în instanţă venituri majorate, Emil Boc a fost întâmpinat cu reproşuri referitoare la activitatea ministrului Daniel Funeriu.
Parlamentarii PD-L i-au explicat premierului Emil Boc că partidul nu îşi permite costurile electorale ale noului proiect privind salarizarea profesorilor, cu un an înaintea alegerilor, şi i-au cerut să ia în calcul înlocuirea lui Daniel Funeriu de la conducerea Ministerului Educaţiei.
Convenţia Naţională a PDL va clarifica toate aceste probleme pe 14 şi 15 mai, când 1408 delegaţi din teritoriu sunt chemaţi să stabilească viitoarea conducere a partidului.