Emil Boc: Şi în 2012 va fi furtună economică
Premierul Emil Boc a afirmat că anul 2012 va fi un an economic dificil pentru toată Europa, în care turbulenţele vor persista.
Articol de Alina Dobrinescu, 20 Decembrie 2011, 18:11
Emil Boc a declarat, marţi, în cadrul unei reuniuni cu mediul de afaceri că dispariţia monedei euro şi a Uniunii europene nu reprezintă o alternativă, singura soluţie fiind impunerea unei discipline ferme, financiar-fiscale, la nivelul zonei euro.
"Cred că Europa îşi joacă decisiv soarta în 2012, pentru că la mijloc este moneda euro. Destrămarea sau pierderea monedei euro înseamnă în fapt destrămarea Uniunii Europene. Iar aceste consecinţe ale destrămării Uniunii Europene nu pot fi încă calculate, de aceea nu avem alternativă, pentru că alternativa dispariţia euro şi a Uniunii Europene este una pe care nici un politiciannu o are şi nu poate să o aibă în minte, pentru că acele consecinţe ale unui asemenea demers ar fi incalculabile. Şi ne rămâne cealaltă soluţie, reguri ferme, stricte şi disciplină", a afirmat Emil Boc.
Boc a subliniat că România este mai bine pregătită pentru a face faţă problemelor economice din Uniunea Europeană.
"Într-adevăr, va exista turbulenţă, va exista furtună economică şi în 2012. România, însă, este mult mai bine pregătită decât în trecut să facă faţă acestor provocări legate de problemele de deficite şi de datorie publică din UE. Nu spun că nu vom fi afectaţi, pentru că nu suntem izolaţi, dar spun că suntem mai bine pregătiţi să rezistăm în aceste vremuri de furtună economică", a spus Boc.
Cât priveşte investiţiile, premierul Emil Boc a afirmat că există investitori din Coreea de Sud şi zona Golfului Persic interesaţi de proiectele româneşti în regim de parteneriat public-privat , dar este nevoie de o colaborare mai bună a oamenilor de afaceri cu autorităţile locale pentru dezvoltarea domeniului parteneriatului public-privat.
"Deja există investitori şi din Coreea şi din Golf care sunt interesaţi de unele dintre proiectele pe care le-am menţionat. Cu o mai bună colaborare cu Liga Aleşilor Locali sau cu Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Preşedinţilor de Consilii Judeţene, pe care să-i cooptaţi în Guvern în proiecte de parteneriat public-privat, vom fi în stare să punem în Golf, în Coreea, în China şi nu numai proiecte pe masă pentru atragerea investitorilor", a spus Boc.
Primul-ministru a participat marţi la lansarea programului "Bani pentru România prin parteneriatul public-privat", eveniment iniţiat de Guvernul României prin Unitatea Centrală de Coordonare a Parteneriatului Public-Privat, Confederaţia Patronală din Industrii, Servicii şi Comerţ, împreună cu Forum Invest şi cu sprijinul iniţiatorilor legii PPP din cadrul Senatului.