Emil Boc:România nu are bani ca să acopere creşterile salariale cu 50%
La finalul şedinţei de guvern de joi seară, premierului Emil Boc a explicat că pentru creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem ar fi nevoie în acest de jumătate de miliard de euro.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Aprilie 2011, 13:18
Guvernul a analizat, în primă lectură, un proiect de lege privind salarizarea cadrelor didactice în acest an, urmând să decidă forma finală după ce documentul va avea avizul Consiliului Economic şi Social.
Executivul recurge la această măsură ca urmare a hotărârilor neunitare luate de judecători în cazul contestaţiilor depuse de profesori privind abrogarea legii care le mărea veniturile cu 50%.
Potrivit premierului Emil Boc, pentru creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem ar fi nevoie în acest de jumătate de miliard de euro.
Premierul a explicat că România nu are aceşti bani şi că acoperirea creşterilor salariale de 50%, aşa cum au fost adoptate de parlament în 2008, ar însemna compromiterea stabilităţii financiare a ţării.
Sindicatele cer aplicarea drepturilor câştigate în instanţă
Una dintre cele trei federaţii din învăţământul preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) , consideră că dacă guvernul ar adopta acest proiect de lege, drepturile profesorilor câştigate în instanţă ar fi încălcate.
Potrivit FSLI, până acum 7.000 de membri ai federaţiei au avut câştig de cauză în instanţă, iar pe rol mai sunt procese iniţiate de 50.000 de angajaţi din sistem.
Şi liberalii susţin că intenţia guvernului de a reglementa, prin proiectul de lege discutat joi, în primă lectură, situaţia salariilor din educaţie, ar duce la încălcarea deciziilor instanţelor judecătoreşti.
"Nu poţi ca guvern care asigură legalitatea în statul care se cheamă România, care este stat al Uniunii Europene, membru al Uniunii Europene, membru al NATO, nu poţi să nu respecţi sau să nu iei în considerare hotărâri judecătoreşti care au fost obţinute de profesori în instanţele din România, instanţele ţinând cont de legea care era în vigoare. A nu respecta o hotărâre judecătorească într-un stat de drept înseamnă anarhie", a declarat pentru radio România, deputatul PNL, Alina Gorghiu.