Emil Boc: România este în grafic
Premierul Emil Boc susţine că România se află în graficul de creştere economică prognozat.
Articol de Sergiu Şteţ, 07 Octombrie 2011, 09:58
Premierul a precizat, însă, că o evaluare finală va fi făcută la sfârşitul lunii octombrie, după vizita reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene.
Potrivit celui de-a doilea raport de evaluare a acordului cu FMI, ţara noastră a respectat cele mai multe dintre angajamentele luate.
Sunt însă unele domenii în care oficialii fondului au semnalat probleme.
FMI avertizează că procesul de reformă în sistemul de sănătate este prea lent, ca şi ritmul restructurării companiilor de stat.
Desfiinţarea unor spitale mici şi introducerea unui impozit majorat la furnizorii de medicamente, aşa-numita taxă clawback, nu au avut rezultatele scontate.
Conform documentului publicat de FMI, până la sfârşitul acestui an, legislaţia va fi modificată, astfel încât să fie ţinută sub control creşterea chetuielilor din sănătate.
Al doilea raport de evaluare apreciază faptul că în prima jumătate a anului, deficitul bugetar al României a fost uşor sub plafonul la care s-a angajat guvernul, ca urmare a colectării mai bune a taxelor şi a reducerii cheltuielilor.
Numărul angajaţilor din sistemul public a continuat să scadă, ajungând la sfârşitul lunii martie la 1.230.000 de persoane, cu aproape 200.000 mai mic decât la începutul anului 2009.
În ceea ce priveşte angajamentul restructurării companiilor de stat, care contribuie şi ele la creşterea arieratelor prin neplata contribuţiei la sistemul de pensii şi cel de sănătate, progresele au fost modeste.
Sunt deja realizate planuri de restructurare pentru aproape 150 de companii în subordinea autorităţilor centrale, însă acestea mai trebuie şi puse în aplicare.
În cadrul planului de restructurare a acestor companii, guvernul va vinde participaţia pe care o deţine la Oltchim şi va scoate la vânzare pachete minoritare de acţiuni la TAROM, ROMGAZ, Transelectrica, Transgaz şi Petrom.