Emil Boc: Recuperarea diminuărilor salariale, în 2012
Premierul Emil Boc a precizat, luni, că în scrisoarea de intenție convenită cu FMI sunt prevăzute majorări salariale în cursul anului 2012, condiționate însă de creșterea economică și cheltuielile cu salariile.
Articol de Angela Bârgoan, 02 August 2011, 07:30
Primul ministru a explicat că pentru anul în curs cheltuielile cu salariile reprezintă 7,5 % din Produsul Intern Brut, însă în 2012 acestea trebuie să fie de 7,2% din PIB.
”La pagina trei scrie în felul următor- mă refer la componenta de salarii: pentru a finaliza revenirea totală la nivelurile salariale anterioare reducerii temporare de 25% din anul 2010, vom implementa alte majorări salariale în cursul anului 2012. Aceste majorări vor fi însă condiţionate de progresul înregistrat în reducerea numărului de angajaţi din sectorul public prin plecări naturale din sistem, astfel încât să fie menţinut nivelul cheltuielilor totale cu salariile la cel mult 7,2% din produsul intern brut”, a precizat Emil Boc, citind din proiectul scrisorii de intenție convenite cu FMI.
Potrivit premierului, creșterea economică reprezintă un alt factor de care depind majorările salariale.
”Trebuie să ne asigurăm că vom avea creştere economică în 2012 şi vedeţi ce se întâmplă încă în lume şi fluctuaţiile pot apărea. Trebuie să ne asigurăm că 3,5 minim este asigurată, 4 este prognoza maximală şi vedeţi că se schimbă, 0,2-0,3 procente, în funcţie de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Deci nu avem voie să facem niciun pas înapoi sau vreo politică greşită care să compromită creşterea economică din anul 2012, pentru a putea să ne încadrăm în aceste cheltuieli de personal”, a explicat șeful Executivului.
Obiectivul final: Recuperarea diminuărilor salariale, integral, în 2012
Șeful Executivului a subliniat că nu se poate vorbi încă de procente sau de lunile în care ar urma să se facă majorările, însă obiectivul final este acela ca până la sfărșitul lui 2012 să se recupereze, integral, diminuările salariale de anul trecut.
”Daţi-mi voie să vă spun un singur lucru, ceea ce scrie şi în scrisoare, că pe parcursul anului 2012 se urmăreşte recuperarea drepturilor salariale pierdute în 2010, în anumite tranşe ce vor fi precizate, în funcţie de condiţiile economice ale ţării, de contextul internaţional şi de încadrarea în deficitul bugetar. Acest lucru se poate afirma în acest moment”, a afirmat primul ministru.
Emil Boc: Proiectul reorganizării administrative nu a fost abandonat
Primul ministru a precizat că proiectul va fi din nou discutat în cadrul coaliţiei, începând cu săptămâna viitoare, o dată cu derularea procesului de descentralizare prin transferul de atribuţii şi patrimoniu către autorităţile locale.
"Proiectul reorganizării administrative nu a fost abandonat, discuţia va fi reluată. La nivelul coaliţiei s-a decis ca - dacă nu greşesc - în 8 august, lunea viitoare, să aibă discuţii în continuare pe marginea acestui subiect, pe două componente: variante ale propunerii de reorganizare, discutarea proiectului PDL şi vedem ce mai spun şi ceilalţi parteneri de coaliţie, ce soluţii au şi ce alternative văd ei, şi continuarea procesului de descentralizare, adică de a trimite spre autorităţile locale atribuţii şi patrimoniu, care reprezintă, repet, un punct valoros al acestei coaliţi, repet, descentralizarea - uitaţi-vă la educaţie, la sănătate, lucruri care deja s-au făcut, dar trebuie continuate şi în alte domenii, ca decizia să fie lăsată la aceste autorităţi care sunt cele mai apropiate de cetăţean, pentru că numai atunci poţi să ai eficienţă, când cel care ia decizia este cel mai apropiat de omul care e afectat", a afirmat Emil Boc, luni, la TVR.
Primul ministru a solicitat, în urmă cu două săptămâni, ca fiecare ministru să prezinte, în luna august, soluţii privind transferul de atribuţii şi patrimoniu de la administraţia centrală către consilii judeţene, consilii locale şi primării, ca parte a procesului de descentralizare.
Emil Boc: Proiectul Roșia Montană ar trebui rediscutat
Primul ministru a afirmat, luni, că nu este un fan al proiectului Roşia Montană şi că prezentul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, ar trebui rediscutat.
Potrivit premierului, Guvernul aşteaptă opinia experţilor pentru a lua o decizie cu privire la această investiţie.
"Nu sunt un fan al acestui proiect şi sunt două observaţii majore: una ce ţine de mediu, şi aştept ca specialiştii naţionali şi internaţionali să se pronunţe, şi, în al doile rând beneficiul pentru statul român. Cred că actuala formă a contractului nu este cea mai favorabilă pentru statul român. Sunt observaţiile pe care le-am avut chiar înainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vor evolua discuţiile pe marginea acestui subiect şi îmi voi face un punct de vedere", a declarat Emil Boc, la postul public de televiziune.
Întrebat dacă intenţionează să modifice acest contract, premierul a răspuns că este încă prematur să se pronunţe.
"V-am spus două dintre lucrurile la care m-am referit încă din trecut: contractul, care nu este în cea mai bună formă ca avantaj pentru statul român aşa cum a fost conceput şi ar trebui rediscutat, şi că aştept concluziile pe ceea ce înseamnă componenta de mediu", a precizat premierul Emil Boc.
Reamintim că, potrivit purtătorului de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, în şedinţa BPN de luni a avut loc o dezbatere intensă privind proiectul de la Roşia Montană, la cererea Monicăi Macovei, iar premierul a luat act că discuţiile sunt abia la început.