Emil Boc promite creştere economică pentru 2011
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc le-a spus primarilor democrat liberali şi preşedinţilor de consilii judeţene că reformele asumate de Executiv presupun costuri politice.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 Septembrie 2010, 15:08
Premierul Emil Boc afirmă că pentru anul viitor creşterea economică prognozată este cuprinsă între 1,5 şi 2%, în condiţiile unui deficit de 4,4%.
El a declarat, sâmbătă, la Drobeta Turnu-Severin, la reununea primarilor şi a preşedinţilor PD-L de consilii judeţene, că la finalul reformelor pe care Executivul şi le-a asumat principalii câştigători politici vor fi formaţiunile care sustin cabinetul.
Referindu-se la reformele care sunt în derulare, premierul a spus că acestea se fac prin intermediul administraţiei locale şi presupun costuri politice.
"Toamna aceasta va fi extrem de importantă pentru ca aceste reforme începute să poată fi duse la bun sfârşit. Avem în Parlament Legea pensiilor care trebuie să fie adoptată săptămâna viitoare, lege ce reprezintă un prim pas pe calea diminuării deficitelor la fondul de pensii. De asemenea, avem în Parlament Legea educaţiei naţionale, o lege extrem de importantă pentru ceea ce înseamnă destinul educaţiei româneşti, realizarea procesului de descentralizare şi asigurării unei educaţii eficiente pentru copiii noştri. Reforma asistenţei sociale este un alt domeniu care intră în linie dreaptă în această toamnă în Parlament, reformă ce presupune ca în România protecţia socială să fie ţintită, adică adresată aceluia care se află cu adevărat în nevoie, iar ceilalţi care au abuzat de diverse forme de protecţie socială să fie practic eliminaţi din sistem, iar banul public să fie cheltuit cu eficienţă. Şi, nu în ultimul rând, Legea salarizări unitare a personalului bugetar, lege care presupune pe de o parte existenţa uneia cadru care să reglementeze în România statutul şi poziţionarea diverselor profesii pe o grilă foarte bine articulată, făcută de specialişti şi în al doilea rând, legea care să vizeze salariile bugetarilor în anul 2011", a spus Emil Boc.
Reformele, de la centru în teritoriu
Premierul le-a cerut preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor PD-L, reuniţi la Drobeta Turnu Severin, ca împreună cu liderii de la centru să realizeze reformele din sistemul medical, de asistenţă socială şi educaţională, precum şi din administraţia locală.
El a afirmat că, după ce reforma statului va fi făcută şi se va relua creşterea economică, partidele care susţin actualul guvern vor câştiga următoarele alegeri locale.
Emil Boc i-a îndemnat pe factorii de decizie din teritoriu să facă proiecte pentru ca banii să meargă în investiţii, nu în prestaţii sociale şi să atragă fonduri din Uniunea Europeană.
Alegerile interne din PDL, posibilă temă de discuţie
Este posibil ca la întâlnire să fie abordată şi problema alegerilor interne, alegeri blocate în primăvară, pe fondul crizei economice.
PD-L a îngheţat în 2010 atât alegerile din filiale cât şi pe cele de la vârful conducerii naţionale, însă odată cu remanierea de săptămâna trecută subiectul a fost redeschis în Biroul Permanent Naţional al PD-L.
Dacă în privinţa reluări alegerilor din filiale totul este clar, în privinţa alegerii conducerii centrale există două tabere.
O parte din democrat-liberali le vor anul acesta, în noiembrie, în timp ce alţii înaintează ca dată martie 2011.
La momentul remanierii, prim vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, îşi oferea demisia din guvern pe motiv că doreşte să se implice mai mult în activitatea partidului.
La nici o săptămână după remaniere, el declara că este adeptul urgentării alegerilor pentru conducerea centrală.
În cealaltă tabără, voci precum Sulfina Barbu sau Raluca Turcan spun că alegerile pentru conducerea centrală trebuie să aibă loc după alegerile din filiale şi că nu există nici o grabă în raport cu alegerile locale din 2012.