Emil Boc: Procedura asumării pe proiectul Legii educaţiei poate continua
Premierul susţine că Guvernul poate continua asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, pentru că decizia Curţii Constituţionale permite acest lucru.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Noiembrie 2010, 13:54
Decizia Curţii Constituţionale a României permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, a declarat vineri premierul Emil Boc, după publicarea motivării Curţii Constituţionale a României.
"Am decizia Curţii Constituţionale cu mine. Decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii. Argumente: în primul rând, argumente care ţin de motivarea deciziei. După cum puteţi observa, în cadrul Curţii Constituţionale, patru judecători spun într-un fel, patru judecători spun în alt fel şi unul are opinie concurentă, cu alte cuvinte nici în cadrul Curţii nu există un punct de vedere majoritar cu privire la acest subiect", a explicat Emil Boc.
El şi-a mai motivat opinia prin faptul că Parlamentul a acceptat angajarea răspunderii Guvernului.
"Din momentul în care Curtea a fost sesizată de către preşedintele Senatului cu existenţa unui conflict juridic, au mai intervenit două elemente noi, care pe noi ne fac să credem că procedura poate fi continuată şi dusă până la capăt. În primul rând, acceptarea de către Parlament a angajării propriu-zise a răspunderii în faţa Parlamentului prin citirea de către primul-ministru a asumării răspunderii în faţa plenului celor două Camere ale Parlamentului", a menţionat Boc.
Un alt argument invocat de premier se referă la faptul că opoziţia a depus o moţiune de cenzură pe marginea asumării răspunderii Guvernului.
"Depunerea moţiunii de cenzură de către opoziţie în cadrul procedurii de asumare a răspunderii. În concluzie, dacă a existat un presupus conflict, aşa cum spune Curtea Constituţională, el s-a încheiat în momentul în care Parlamentul, pe de o parte, a acceptat ca primul-ministru să citească asumarea, iar opoziţia a reacţionat cu o moţiune de cenzură potrivit articolului 114 din Constituţie", a adăugat premierul.
Un alt argument oferit de primul-ministru se referă la faptul că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii pentru o lege.
"Curtea nu poate obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii. Având în vedere aceste elemente, din punctul nostru de vedere rezultă că procedura merge mai departe, pentru că ea este în derulare şi nu există un mecanism de a o opri. Ori se discută moţiunea şi, în funcţie de rezultatul acesteia, legea merge mai departe sau se opreşte, ori dacă nu se discută moţiunea legea se consideră aprobată şi merge spre Monitorul Oficial", a susţinut premierul Emil Boc.
PDL: Există posibilitatea continuării procedurii angajării răspunderii pe Legea educaţiei
Democrat-liberalii consideră că motivarea deciziei Curţii Constituţionale oferă posibilitatea continuării procedurii de angajare pe Legea educaţiei.
"Din punct de vedere formal, şi legal, şi constituţional, există posibilitatea continuării procedurii de asumare a răspunderii a Guvernului pe legea educaţiei. Urmează, evident, să fie discutată această problemă în cadrul birourilor permanente reunite, dar, aşa cum arată decizia Curţii, în mod cert există posibilitatea de a se continua pe acestă procedură de asumare. Nu trebuie să asumăm încă o dată, pentru că este vorba de o procedură care a fost, în opinia mea, suspendată şi nu întreruptă, ea poate să fie continuată. Şi pasul următor este citirea moţiunii de cenzură în cadrul plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului", a spus Daniela Buda pentru Radio România Actualităţi.
Curtea Constitutionala susţine în motivarea pe care a dat-o, vineri, în decizia sa asupra Legii educaţiei, că nu poate să oblige Guvernul să renunţe la angajarea răspunderii întrucât acest lucru excedează compeţentei sale.