Emil Boc:Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român
Reorganizarea administrativ-teritorială a României este exclusiv problema statului român, a afirmat, joi, premierul Emil Boc.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Iunie 2011, 09:10
Premierul a reacţionat astfel la declaraţia vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjen, care a spus joi, la postul public de televiziune ungar că împărţirea pe regiuni a României, aşa cum a fost ea propusă, reprezintă o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice a ţării şi o ameninţare serioasă pentru supravieţuirea etnicilor maghiari.
"Ne uităm la formă şi nu discutăm conţinutul. Ne interesează la ce declară X sau Y, care reprezintă un lucru important în viaţa publică. Aş avea o mai mare libertate de mişcare să fac declaraţii, dacă nu aş fi prim-ministru, dar pot să spun două lucruri: problema reorganizării administrativ-teritoriale a României este problema statului român în exclusivitate. Iar în al doilea rând, acest gen de declaraţii a determinat şi poziţia ministrului de Externe de a invita ambasadorul Ungariei la o discuţie la Ministerul de Externe pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria" a spus Boc, într-un interviu acordat postului B1TV, potrivit Agerpres.
Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat, joi, la postul public de televiziune ungar, citat de MTI, că împărţirea pe regiuni a României, aşa cum a fost ea propusă, reprezintă "o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice a ţării' şi "o ameninţare serioasă pentru supravieţuirea etnicilor maghiari".
Viceprim-ministrul de la Budapesta a susţinut că în trecut au mai fost puse în discuţie astfel de proiecte de reorganizare şi că este greu de spus în actualele circumstanţe politice 'furtunoase' din România "cât de serioase sunt aceste planuri".
"Pentru etnicii maghiari este o chestiune de viaţă şi de moarte ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele cu populaţie maghiară să rămână unite", a spus Semjen.
Emil Boc a mai spus că acest gen de declaraţii l-a determinat pe ministrul român de externe să-l invite la o discuţie pe ambasadorul Ungariei în România, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între cele două state.
Potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Bucureşti citat de Agerpres, în cadrul întâlnirii partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative a României.