Emil Boc:PDL susţine iniţiativa de revizuire a Constituţiei
Punctul de vedere al Partidului Democrat Liberal în privinţa revizuirii Constituţiei rămâne constant, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele formaţiunii, Emil Boc, la finalul discuţiilor avute cu preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Iunie 2011, 18:04
Premierul Emil Boc a vorbit despre introducerea şi în legislaţia românească a instituţiei confiscării extinse a averilor dobândite ilicit şi acolo unde nu pot fi dovedită.
"În privinţa revizuirii Constituţiei, punctul de vedere al PDL rămâne constant - de susţinere a inţiativei de revizuire a Constituţiei pentru că, pe de o parte, Constituţia trebuie să fie revizuită pentru a se pune în aplicare opinia exprimată de români la referendum şi pentru a corecta lucruri care nu funcţionează azi în România. (...) Este vorba despre faptul că în Constituţie avem o prevedere care vizează averile, iar aceasta astăzi este o barieră pentru confiscarea averilor care nu au fost dobândite legal", a argumentat premierul Emil Boc.
În replica afirmaţiilor făcute marţi de reprezentanţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, referitoare la propunerea făcută preşedintelui Băsescu de a organiza alegeri anticipate, Emil Boc a spus că dacă România ar fi urmat propunerile liderilor din opoziţie, ţara noastră ar fi ajuns la un deficit de minus 14%.
"În primul rând, aşa cum ştiţi, guvernul, în parteneriat cu preşedinţia, în aceşti ani şi-a asumat greutăţile procesului de reformare a statului şi de a reuşi să menţină România într-o stabilitate macroeconomică. Şi noi am reuşit acest lucru, cu greutăţile aferente procesului de reformă, indiferent de costurile electorale care au fost presupuse. Acest proces de reformare a statului nu poate fi lăsat fără a putea fi duse încă cel puţin două reforme, care ar putea aşeza România pe un temei sigur. Este vorba de reforma Constituţiei, iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului şi procesul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării", a declarat Emil Boc.
El a ţinut să precizeze că cele două reforme nu au un scop "politicianist" şi nici nu urmăreşte obţinerea de avantaje pentru vreun partid politic, ci au în vedere continuarea unui proces de reformă a statului, în beneficiul cetăţenilor.
"De aceea Guvernul şi-a asumat această susţinere, iar PDL, în forul de decizie, a stabilit atât susţinerea procesului de revizuire a Constituţiei, cât şi a celui de reorganizare teritorială a ţării. Spun asta în contextul în care dacă am fi urmat ceea ce astăzi liderii opoziţiei susţin, România ar fi ajuns la un deficit de - 14%. În contextul crizei economice, vă daţi seama ce ar fi însemnat acest lucru. Ori, astăzi avem ieşirea din recesiune ca primă etapă spre ieşirea din criză, o stabilitate macroeconomică şi pregătirea bugetului anului 2012 pe un deficit de 3%. De aceea, Guvernul rămâne angajat şi PDL în susţinerea ambelor procese de reformă, atât a revizuirii Constituţiei cât şi a reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, în coordonatele pe care astăzi, cu siguranţă le vom discuta în continuare", a completat Boc.
Şeful statului i-a informat pe reprezentanţii formaţiunilor din arcul guvernamental că a avut înainte şi o discuţie cu reprezentanţii USL, pe aceleaşi teme.
"După cum ştiţi, am avut deja o primă rundă de consultări cu reprezentanţii USL, doar doi din trei lideri. Nu o voi caracteriza acum, dar subiectele au fost cele anunţate: revizuirea Constituţiei şi legea de reorganizare a teritoriului. sigur că temele vă sunt cunoscute, aveţi puncte de vedere. Sunt convins că le vom discuta mai târziu", a spus Băsescu.
El a ţinut să precizeze motivul pentru care presa nu mai are acces la întreaga discuţie cu partidele din coaliţie, aşa cum a fost în cazul întrevederii cu co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.
"Întâlnirea anterioară a fost publică pentru că a fost solicitarea celor doi lideri", a spus şeful statului.