Emil Boc: Lumea aşteaptă o justiţie corectă şi fără procese interminabile
Premierul Emil Boc a afirmat, joi, în cadrul unei dezbateri privind Codul Civil că justiţia este încă departe de aşteptările populaţiei şi oamenilor de afaceri.
Articol de Alina Dobrinescu, 30 Iunie 2011, 14:03
Şeful executivului susţine că modul în care justiţia funcţionează în România influenţează în mod direct dezvoltarea economică a ţării.
"La prima vedere, nu pare a exista o legătură directă între un cod şi dezvoltarea economică a ţării. Vă spun cu toată sinceritatea, există o mare legătură şi un impact direct al actului de justiţie asupra mediului de afaceri şi a dezvoltării economice a ţării. Atunci, când într-un proces de insolvenţă se dau termene de la un an la altul sau când în procese care vizează litigii comerciale sunt termene care depăşesc şase-nouă luni de zile sau când apar unele sentinţe care după aceea sunt desfiinţate în instanţele superioare, care este un lucru firesc într-un sistem de drept, dar în măsura în care proporţia acelora care sunt anulate capătă o proporţie foarte, foarte mare, atunci evident că aceste lucruri ar avea un impact negativ asupra a ceea ce înseamnă mediu de afaceri şi dezvoltarea economică a ţării", a explicat Emil Boc.
Premierul Emil Boc aşteaptă studiile de impact pentru implementarea codurilor juridice
Emil Boc a declarat că aşteaptă ca Ministerul Justiţiei să elaboreze curând studiile de impact pentru implementarea codurilor juridice, iar Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să contribuie la eliminarea ultimelor puncte negative, pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.
"Lumea aşteaptă o justiţie corectă şi fără procese interminabile şi cu termene care se anunţă de la un an la altul. În acelaşi timp, aştept analiza studiilor de impact pentru a stabili data de intrare în vigoare a următoarelor coduri, care sunt pregătite. Aşteptăm analizele care se fac de Ministerul Justiţiei împreună cu toţi factorii de resort în vederea implementării şi celorlalte coduri juridice, care vor întregi reforma în domeniu", a spus Boc.
În context, şeful Guvernului a subliniat că Guvernul şi Parlamentul au făcut lucrurile necesare modernizării justiţiei.
"Dacă la nivelul Guvernului şi al Parlamentului s-au făcut acele lucruri necesare modernizării justiţiei, cred că prin ce vor face în continuare CSM şi ÎCCJ vom reuşi să eliminăm şi ultimele puncte negative care mai există în rapoartele de ţară ale României, astfel încât cetăţeanul român să se bucure de aceleaşi drepturi ca ale oricărui cetăţean al Uniunii Europene, în sensul că odată eliminat MCV, cu adevărat cetăţeanul român este egal în drepturi cu orice cetăţean al UE", a spus premierul.
Emil Boc: Am asigurat contextul necesar dezvoltării unei justiţii independente
De asemenea, Emil Boc le-a spus magistraţilor că executivul le-a asigurat un nivel de salarizare important, în funcţie de posibilităţile economice ale României.
"Nimeni nu mai poate contesta faptul că am asigurat contextul necesar dezvoltării unei justiţii independente. Din punct de vedere financiar, în cadrul Legii unitare de salarizare, am ţinut cont de locul şi rolul magistratului şi în funcţiile de posibilităţile pe care ţara le are, vă asigur că am asigurat o reprezentare corespunzătoare în sistemul salarizării publice magistratului din România. Pentru asta e nevoie ca şi justiţia să-şi aducă contribuţia la modernizarea societăţii româneşti, în special pe ceea ce aşteaptă cetăţenii şi mediul de afaceri, pentru a consolida această ieşire din recesiune", a mai spus Boc.
Premierul Emil Boc a participat, joi, la conferinţa "Intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti".