Emil Boc: În patru zile, 77.293 de noi contracte de muncă
Noul Cod al Muncii a dus, în doar câteva zile de la intrarea în vigoare, la încheierea a peste 77 de mii de noi contracte de muncă, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Timişoara.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Mai 2011, 10:33
Aflat în turneu electoral pentru şefia PDL, liderul acestui partid a mai spus că este evident pentru toţi că noul Cod al Muncii funcţioneză în detrimentul "muncii la negru"
"În comparaţie cu luna aprilie, când, în medie, în ţară se înregistrau între 5 şi 10 noi contracte de muncă, în aceste patru zile de controale s-au înregistrat 77.293 de noi contracte de muncă. Asta înseamnă că tot atâtea persoane beneficiază de salariu şi de sprijin la sănătate, pensie şi şomaj", a spus EmilBoc.
Premierul Emil Boc a mai declarat că trebuie îmbunătăţită partea de plăţi efective şi de rambursări din fonduri europene.
În prezent, sunt în lucru proiecte în valoare de peste 12 miliarde de euro, însă plăţile efective se limitează la aproximativ două miliarde de euro, a mai precizat, la Tmişoara, şeful executivului.
Codul Muncii prevede de asemenea, ca patronii care nu încheie contracte riscă închisoarea, iar angajaţii prinşi fără forme legale vor plăti amenzi foarte mari.
Noul Cod mai prevede, ca în cazul în care o companie este într-o situaţie economică dificilă, aceasta poate diminua costurile de personal prin reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână.
Pe durata reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, salariaţii primesc o indemnizaţie de minimum 75% din salariul de bază.
De asemenea, contractul de muncă cu perioadă determinată a crescut de la doi la trei ani, iar durata maximă a timpului de lucru nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Prin excepţie, această durată poate fi prelungită, iar munca suplimentară se compenseaza prin ore libere plătite în termen de 60 zile calendaristice după efectuarea ei.
Salariaţii care muncesc noaptea, beneficiază de un spor de 25%, iar în cazul programării fracţionate a concediului de odihnă, angajatorul este obligat ca cel puţin 10 zile din acesta să reprezinte concediul
neîntrerupt.
Premierul şi-a angajat răspunderea pe noul Cod al Muncii pe 8 martie.