Emil Boc câştigă procesul " Sterling" cu Tăriceanu
Premierul Emil Boc a câştigat definitiv procesul deschis împotriva sa de către Călin Popescu Tăriceanu.
Articol de Radio România, 20 Octombrie 2011, 11:23
Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat de calomnie pe Emil Boc,după ce premierul a declarat că afacerea Sterling a fost încheiată în favoarea unui grup de interese al lui Tăriceanu.
El a cerut daune de 100.000 de lei.
Printr-un act adiţional, semnat în 2008 de Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, compania canadiană Sterling Resources a obţinut dreptul de a exploata resursele naturale din jurul Insulei Şerpilor, teritoriu disputat pe atunci de România şi Ucraina.
Un an mai târziu a ieşit la iveală faptul că gazele naturale din zonă vor fi exploatate de compania americană în schimbul unor redevenţe către statul român.
În 18 februarie 2009, Tăriceanu l-a acuzat pe Emil Boc ca ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţa în declaraţiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources.
Procesul a început in 13 mai 2009
De precizat că în 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea dată statul român şi consorţiul format din firmele Enterprise (Marea Britanie) şi Canadian Oxy au încheiat un acord de explorare şi împărţire a producţiei.
Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources.
În 1993, Rompetrol a fost privatizată, iar locul companiei în acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.
Conform contractului, producţia de petrol era împărţită între Rompetrol (45%) şi beneficiar (55%), iar în cazul în care erau descoperite gaze naturale neasociate, părţile urmau să discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vânzarea lor, împărţirea producţiei, termenii fiscali, durata dezvoltării şi producţiei, precum şi alţi termeni importanţi.
Perimetrele de explorare au fost reduse succesiv, fiind abandonate anumite suprafeţe, iar actele adiţionale nu au au avut caracter secret, cu excepţia actului adiţional 11.
Raportul de control se referă şi la faptul că actul adiţional 11, a fost încheiat cu un an şi 3 luni înainte de a se repune în Guvern în vederea aprobării prin hotărâre.
Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la 3 februarie 2009, ca României îi revine 79,34 la sută din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.
Hotărârea Guvernului Tăriceanu din 12 noiembrie 2008 este un act adiţional la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007 cu Sterling.
Preşedintele Băsescu a cerut Guvernului, în februarie 2009, să clarifice disputa legată de firma Sterling.
De menţionat că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a acţionat în judecată tot pentru calomnie, pe marginea cazului Sterling şi pe social-democratul Iulian Iancu.