Emil Boc: Bugetarii recuperează integral, în 2012, pierderile salariale de anul trecut
Premierul Emil Boc a anunţat, joi, că bugetarii vor recupera anul viitor şi celelalte 10 procente din reducerile salariale decise în vara anului trecut.
Articol de Angela Bârgoan, 05 Mai 2011, 13:56
Primul ministru a precizat, în cadrul unei întâlniri cu investitori din judeţul Sălaj, că este posibil acest lucru deoarece și economia își revine.
”Pe parcursul anului 2012, se va reveni în integralitate la salariile pe care le-au avut înainte de tăierea lor cu 25 la sută, astfel încât şi aici să putem reveni la normalitate ca urmare a faptului că economia îşi revine”, a afirmat Emil Boc.
După cum se știe, salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie 2010, cu 25 %, Guvernul vizând asftel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8 % convenită cu FMI.
Primele 15 procente au fost recuperate o dată cu adoptarea de către Guvern a Legii-cadru de salarizare unitară a bugetarilor şi a celei de aplicare a acesteia în anul 2011.
În privinţa sistemului public de pensii, primul ministru a precizat că reforma acestuia a permis ca pensiile agricultorilor să revină nivelul de 350 de lei, iar plata drepturilor pentru toţi cei aproximativ şase milioane de pensionari să fie asigurată pe termen lung.
”Reforma pensiilor... Ce am reuşit să facem? Un sistem de pensii care să aibă susţinere pe termen mediu şi lung. Şi acum peste două miliarde de euro trebuie să dăm de la bugetul de stat la bugetul de pensii pentru a se susţine acest buget”, a explicat, la Zalău, șeful Executivului.
Emil Boc: Reforma sănătăţii, ”atât de dureroasă, dar totuşi necesară"
Primul ministru a afirmat că deși este dureroasă, reforma trebuie făcută pentru a putea avea în România spitale dotate şi performante.
"Reforma din sănătate este atât de dureroasă, dar totuşi necesară pentru a avea în România spitale dotate şi care să răspundă nevoilor oamenilor. Această reformă urmăreşte în primul rând ca acele spitale care rămân să fie într-adevăr dotate şi performante, pentru că foarte multe din spitalele care existau erau doar puncte de triere, doar ca să trimită bolnavii mai departe. E mai bine să laşi acolo un centru de urgenţă, un SMURD şi să dotezi spitalele din apropiere, astfel încât să poată face faţă provocărilor pe care le cere viaţa contemporană în materie de sănătate", a declarat Emil Boc.