Emil Boc: 2012, anul culesului roadelor
Premierul Emil Boc susține că, în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, 2012 va fi un an al ”culesului roadelor”.
Articol de Angela Bârgoan, 04 Decembrie 2011, 14:13
Premierul Emil Boc a explicat, duminică, la TVR, că în 2012 majoritatea proiectelor intră în faza de lucru.
''Noi am făcut progrese majore pe etapele care înseamnă depunere de proiecte, aprobare, semnare, contractare. În 2012-2015, România va avea cei mai mulţi bani europeni cu putinţă. Este faza culesului roadelor, când stai cu sacul şi urmează să îţi cadă merele din sac pentru că, în 2008, doar un singur program operaţional regional din şapte era acreditat. Celelalte şase nu erau nici măcar acreditate. În 2009 şi 2010 am fost preocupaţi să acredităm aceste programe. În 2011 s-au făcut paşi importanţi pe implementare, iar pentru 2012 aşteptăm 6 miliarde euro - 3,5 de pe fondurile structurale şi 2,5 de pe agricultură'', a afirmat șeful executivului.
Primul ministru a susținut că acești bani 'vor contribui la dezvoltarea României.
5% dintre hotărârile judecătoreşti privind drepturile salariale ale profesorilor, aplicate în 2012
''Nu se pune problema să nu se aplice, ci se aplică în conformitate cu resursele ţării. Ţara poate să plătească 5% anul viitor din aceste sentinţe judecătoreşti. Restul, gradual, până în 2006, în integralitatea lor. Acestea sunt resursele ţării şi nu sunt altele din altă parte. Nu e o măsură luată împotriva cuiva, ci ţine cont de realităţile ţării'', a explicat primul ministru într-o emisiune la televiziunea publică.
Emil Boc a declarat că măsurile luate de către Executiv pentru evitarea ''colapsului economic'', inclusiv cea referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, au fost cele care se impuneau.
''Faptul că azi vedem că ţări din Uniunea Europeană au luat exact aceleaşi măsuri luate de noi, ne-a arătat că am făcut ce trebuia. Recunosc că a fost rolul preşedintelui, care a văzut cu doi-trei paşi înainte ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă am fi avut la Cotroceni un preşedinte populist, România ar fi fost în colaps economic, însă Traian Băsescu şi-a pus în joc credibilitatea astfel că acum România este mult mai stabilă şi pregătită să înfrunte orice furtună economică decât în anul 2010. Am reuşit să trecem de perioada cea mai grea'', a susținut primul ministru.
Minerii disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii
Primul ministru a declarat, duminică, la TVR, că Guvernul va identifica soluţii interne pentru a achita plăţi compensatorii minerilor disponibilizaţi, până la aprobarea ajutorului de stat de către Uniunea Europeană.
Premierul Emil Boc a precizat că a discutat deja cu conducerea ministerelor Finanţelor, Muncii şi Economiei, pentru a fi găsite soluţii de achitare a plăţilor compensatorii.
Reamintim că cincisprezece persoane disponibilizate, în luna octombrie, de la Compania Naţională a Huilei au intrat, miercuri, în greva foamei, protestând astfel în faţa sediului Companiei pentru că nu au primit a doua tranşă a plăţilor compensatorii cuvenite.
Potrivit protestatarilor, la momentul în care au fost de acord cu disponibilizarea li s-a garantat plata salariilor compensatorii în trei tranşe, respectiv lunile octombrie, noiembrie şi decembrie.
Directorul CNH, Constantin Jujan, a declarat că aceste plăţi ar fi trebuit făcute de companie din subvenţia acordată pentru minele care urmează să fie închise până în anul 2018, iar subvenţia nu a fost alocată de Guvern, astfel încât CNH nu are capacitatea financiară de a-şi respecta protocolul cu disponibilizaţii.
Oamenii au atenţionat că nu voi ieşi din greva foamei până când drepturile lor nu vor fi achitate şi că numărul celor care vor recurge la această metodă de protest va creşte semnificativ în următoarele ore.