Elveţia doreşte desfiinţarea circulaţiei libere a cetăţenilor UE
Partidul Popular Elveţian vrea să organizeze un referendum potrivit căruia ar urma să se stabilească, inclusiv âţi muncitori străini ar putea să sosească în Elveţia. Comisarul european László Andor,critică iniţiativa Elveţiei.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 08 Ianuarie 2014, 10:06
În cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, la Bruxelles, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor, a criticat inţiativa Partidului Popular Elveţian cu privire la organizarea unui referendum, anunţă MTI, preluată de Rador.
Cea mai mare formaţiune politică din Elveţia doreşte practic desfiinţarea circulaţiei libere a cetăţenilor UE în ţara cantoanelor.
Pe 9 februarie, cetăţenii elveţieni ar putea decide restabilirea sistemului de cote faţă de străini, care să stabileacă câţi muncitori străini ar putea să sosească în Elveţia.
La această conferinţă de presă, László Andor a precizat că în Elveţia fiecare al cincilea angajat este străin, iar economia acestei ţări are nevoie de imigranţi.
"Tocmai de aceea, nu prea înţelegem această abordare discriminatorie, pe care o aplică Elveţia faţă de aşa-zisele ţări noi membre ale Uniunii Europene" - a declarat comisarul european.
László Andor a precizat că a abordat de mai multe ori această chestiune la nivel de miniştri şi că trebuie continuate negocierile pentru găsirea unei soluţii constructive.
"Actuala situaţie nu mă face fericit" - a subliniat László Andor.
Partidul Popular Elveţian vrea să oprească "imigrarea în masă"
În opinia Paridului Popular Elveţian, trebuie stopată "imigrarea în masă", acesta fiind motivul pentru care SVP a propus organizarea unui referendum.
SVP consideră că Elveţia trebuie să îşi recapete dreptul de a decide pe cine să lase să se stabileacă în ţară şi cine cât să rămână în Elveţia.
Această idee nu este sprijinită nici de Guvern, nici de Parlamentul Federal şi nici de mediul de afaceri.
Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar pe baza unui acord bilateral, din 2011 majoritatea cetăţenilor UE pot munci liber în această ţară.
Excepţie fac cetăţenii români şi bulgari, cărora le-au fost impuse anumite restricţii până în mai 2016.